KONST DYGNET RUNT 
Ulla Andersson visar vägen till
Skaraborgs skulpturer

Ulla Andersson med John Lundqvists staty av Magnus Gabriel de la Gardie vid Nya Stadens Torg i Lidköping, som invigdes 1939


Det har kommit en ny bok som känns helt oumbärlig för oss som bor eller turistar i gamla Skaraborgs län.
Med den som guide kan du göra din egen konstrunda utan att var begränsad av öppettider. Det handlar om offentliga skulpturer. Konst man kan se dygnet runt.

  Många går bara förbi de offentliga konstverken i våra kommuner, säger Ulla Andersson, journalist som sammanställt Konstvägar i Skaraborg.
– Vi ville göra en guide där man kan hitta kartor, bilder och beskrivningar som gör att man kan hitta och lära sig mer om den fina offentliga konst som finns i Skaraborg. Det är ett samverkansprojekt mellan kommunerna och Västra Götalands regionen.
Alla offentliga konstverk är inte med.
– Kommunerna själva ha gjort ett urval. En av utgångspunkterna har varit att ta de verk som ligger på promenadavstånd från respektive kommuns torg. Och vi har gärna sett att konstnärer med lokal anknytning kommit med.
En av kommunerna, Grästorp har inte en enda offentlig utsmyckning.
– Finns det ingen utomhuskonst kan vi förstås ingen visa. Grästorp är representerade med bilder av de konstklippta åkrar man tävlar med sedan 2005.
Kommunerna kommer i bokstavsordning.
– Vi har gjort ett urval av den konst vi tyckte var bäst. Det är inte det konstnärliga som är det viktigaste utan vad vanligt folk ser och inte ser. Så boken är skriven på ett journalistiskt berättande sätt. Vi har frågat konstnärerna och de har berättat om sina verk.
Ulla Andersson ger ett exempel:
Skulpturen Elaine av Liss Eriksson som är placerad vid kulturhuset i Skövde. Det är en naken kvinna som står på knä. Konstnären lever inte men hans hustru kan förklaringen till kompositionen där modellens bak är en central del i förgrunden: ”en intressant ställning ut formsynpunkt”.


Skulptur av Berndt Jutemar

150 konstverk är avbildade i boken, alla i färg. Det är inte verken i sin miljö, utan närbilder, många är detaljer. Upplagan är 25 000 exemplar.

Hur ska den användas?
– Vi hoppas att den ska ligga i bilen och att man tar fram den när man ser något spännande. Då får man faktauppgifter och litet bakgrund som vi hoppas ska ge mersmak. Boken är tänkt för både hemmapubliken som kanske vanan gjort litet hemmablind och för turister. Men den här boken kan man upptäcka Skaraborg på ett nytt sätt.

BO BORG

 
Konstnär Berndt Jutemar vid stenvarianten sin skulptur Vitalis som senare placerades i en bronsversion vid Arena Skövde

 
 

070630
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst