Dag Barstorp
Färdvägar
Målningar
Galleri Art On
23/3-11/4

RESOR I TIDEN
Dag Barstorp målar sin livsresa
 

Varje målning ser ut som om serier av suddigt fotograferade minnesbilder antingen samsas eller diskuterar med varandra om utrymmet just där de möts i tiden.

– Ja, visst är det minnen så som de framstår när man försöker hålla dem kvar för att göra något bestående av dem. Tiden är ju också så flyktig att minnesbilderna snabbt förgår och blir än mer suddiga. Mina bilder innehåller fragment av tid som föregått vår historia, till exempel jägarfolk, jordbrukare och fiskare, statarnas forna liv som är en del av mina rötter. De är basen för min släkt och alltså själva förutsättningen för att jag befinner mig här och nu.
Dag Barstorp målar numera i akryl, efter att tidigare arbetat i olja. Förr var det praktiskt att hålla på med flera målningar samtidigt eftersom han ändå måste vänta på att färgen skulle torka, nu jobbar han mest med en bild i taget. Akrylen ger, på samma gång som det vita i dukens grund, ett speciellt ljus som aningen drömskt omger målningarnas lager av personer och händelser.
– Samtidigt som jag målar situationer och viktiga händelser som präglat mitt liv så är jag intresserad av att skildra samhällsutvecklingen, det som har hänt med oss på grund av förändringar runt omkring oss, nya attityder som på gott och ont präglar stadens människor. Jag är ju uppväxt i staden och söker skildra stämningar som omgett mig under barndomen och senare i livet.


Bildernas delar framstår som olika rum med varsin djupverkan, beroende på hur klara minnesbilderna är. Centralt i en av målningarna står en man vid sin cykel, han kan vara både konstnärens far och han själv. I flera av målningarna figurerar i bakgrunden en blå Mercedes Benz, familjens bil under många år. Ibland skymtar mytologiska motiv, en man med en krona, kanske något slags kung, en pegas i ett frihetssprång ut över en mur, en lindansare högt över barndomens gata, där konstnären som barn, med sina kamrater, leker med en röd boll.
– Målningarna är bilder av min livsresa så som den ser ut just nu när jag ser tillbaka. Denna rörelse är ibland extra tydlig, som i raden av passagerare där jag har satt mig längst fram, men där jag också avbildar människor som redan har stigit av. Till och med döden har fått en platsbiljett. I flera av bilderna är människor, av olika skäl, på väg in eller ut ur bilden; de senare redan skuggor, rörelser som de flesta människor kan känna igen sig i.

ANDERS THURESSONDag Barstorp är född 1964 och uppvuxen i Malmö. Förutom konstnär är han bild- och konstpedagog på en Montessoriskola utanför Båstad. Utställningen är hans Göteborgsdebut.
 
 

070328
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst