Hermien Koen
Dutch ladies - Hollandse dames – Fryske fammen
Målningar
Galleri
En trappa ner
10/3-1/4

KURVOR OCH ELEGANS
 
Hermien Koen söker den mänskliga kärnan
 
Kvinnor som poserar i avspändhet är motivet för Hermien Koen, som genom att skapa förtroende och öppenhet kommer nära inpå den mänskliga kärnan.

Varför är kvinnor så intressanta att måla?
– I grund och botten, det finns några manliga modeller. Jag kan inte förstå hur någon inte kan se att det finns något speciellt hos kvinnor. Jag är kvinna själva, säger Hermien Koen.
– Kvinnor har kurvor och elegans men det är ingen principfråga. Jag gillar karaktärer av män också.
Det är inte viktigt att modellerna ska se lika ut på bilden men ibland gör de det. Hon är i stället ute efter att fånga en atmosfär som inspirerar henne och utforska vilket humör modellerna är på.
– Jag kan koppla ihop det ned humöret som jag själv är i. För mig är det ett äventyr. Det behöver inte bli en look-a-like för att ge något om livet och något som berör. Det är mitt mål, förutom att leka med linjen och göra intuitiva kompositioner.
– Att leka med färgen är en annan nivå av att leka.
Hon kommer från den lilla staden Leeuwarden som är huvudort i provinsen Friesland i Nederländerna och bjuder in grannar, medlemmar i kvinnoklubben och skolflickor.
– Alla som vill sitta. Mina två döttrar och maken poserar jämt.

 De ser så avslappande ut och fridfulla?
Vi dricker kaffe och lyssnar på musik. Jag är teolog och tror på en pastorlig sida av mötena. Folk utsätter sig och vi talar och olika sidor kommer fram.

Modellerna ser sig själva i bilderna även om de inte är porträttlika. Och konstnären.
– De börjar tala om sig själva och se saker.
Det trevliga sättet att ha ett pastorligt möte på började hon praktisera när hon var deltidspräst i den protestantiska kyrkan.
– Det har att göra med avslappning.
Hon fullbordade en studie i ämnet och ville fortsätta arbeta med unga människor som behöver tala om sina känslor.
– Jag älskar att skapa atmosfärer av intimitet där de kan uttrycka sig.
Hermien Koen är självlärd och började ställa ut 1997. Som inspiratör nämner hon målaren och tecknaren Egon Schiele, österrikisk konstnär i kretsen kring Gustav Klimt.
– Folk uppmanade mig att titta.
Hon arbetar i akryl (på papper) som hon kan göra transparent med vatten och kan på så sätt uttnyttja både färgens kraft att täcka och dess förmåga att bli genomskinlig, som annars är styrkan hos akvarell.
Hon målar utan perspektiv i bilden och låter delar av motivet bli endast antydda vilket ger en svävande effekt.
– Jag tänker på kärnan i människan, att vara mänsklig. Det är ett rörande sätt att öppna människan som har att göra med andlighet.

 JAN BERGMAN

 

 
 

070313
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst