Berndt Jutemar
Galleri Tvärgatan, Skara
Till 25 mars

 
MED NATURVETENSKAPLIG EXAKTHET
Berndt Jutemar gör djupdykningar i geometri och harmoni
 
 

 

Det finns en svårtillgängligt, men rikt område där konsten och naturvetenskapen möts. Där hittar sedan många år Berndt Jutemar sin konstnärliga kraft och inspiration.  I hans fall handlar det om skulptur och grafik.

Berndt Jutemar är bosatt och verksam i Skultorp utanför Skövde där han också har sin stenhuggarverksad. Han trycker sina grafiska blad på Skaraborgs konstgrafiska verkstad i Skövde som han också byggde upp under åttiotalet. Han var en mera traditionell målare på femtiotalet, men har nu mognat mot att bejaka mitt naturvetenskapliga intresse.
Mina saker blir prydliga, präglade av de naturvetenskapliga exaktheten jag trivs så bra i. Det finns ju ingen oprydlig geometri.
– Jag har hittat hem i grafiken och skulpturen. De har likheter som passar mig i tempot och de välplanerade processerna. Mitt måleriska förflutna finns i känslan för svärtans betydelse.
På väggarna hänger en svit grafiska blad med vackra spiralmönster.
– Jag byggde en harmonograf för några år sedan. Det är en maskin som ritar pendelrörelser. Två pendlar vars längder kan varieras är förbundna med ett ritdon. Detta ritar en bild på ett papper eller en plåt som ligger på ett långsamt roterande underlag. Har monografen är en artonhundratalsföreteelser och vi är inte många som använder den konstnärligt idag.
– Men jag kan inte motstå lusten att bearbeta de vackra mönster som jag kan skapa med hjälp av den. I dem hittar jag utgångspunkter för att göra personliga konstnärliga djupdykningar i geometri och harmoni.
”Bilder av resultanten två pendlars svängningstal.” Så abstrakt kan det låta.
– Jag är naturvetare och gillar matematik. Och det finns någonting mycket speciellt som jag vill åt i mötet mellan slump och matematik. Men under arbetet med att göra bilden tar konsten successivt över. Då kommer ljuset, mörkret och färgen.
Rörelserna betonas på det sätt som är bäst för bildens uttryck. Bildrummet växer fram. Liknande bilder kan kanske göras i datorer idag, men inte med det inslag av hantverk som för mig är så viktigt för att ge bilden liv.

Ser du geometrin i bilderna symboliskt?
– Geometrin har följt konsten genom tiderna. Ibland har den kallats gudomlig, andra gånger metafysisk. Den kan tolkas politiskt eller som ett uttryck för tiden. Platon såg de fem regelbundna kropparna som universums grundbeståndsdelar med stark symbolisk betydelse.  Men också som strävan efter fulländning och harmoni.

Han arbetar också som skulptör i sten och metall som rostfritt stål och brons.
Ett av de senaste verken är en så kallad Triakistetraeder i rostfritt stål. Det är en harmonisk men inte helt regelbunden form, som bygger på en komplicerad beräkning. Och dess uttryck kräver en oerhörd exakthet i utförandet.
– Just den tydligheten i uttrycket och exaktheten i utförandet passa mina konstnärliga idéer. De reflexer som ger ett speciellt liv åt ytorna förutsätter en sammetslen finish.
Många av skulpturerna är förlagor till monumentalverk i offentlig miljö. Han har gjort ett antal offentliga utsmyckningar, t ex den stora blomkalken Vitalis i brons som står utanförsporthallen Arena i Skövde.
I S:t Lukas Kyrka vid Billingehus i Skövde står stenskulpturen  Den helige andes sigill. Formen är en geometrisk helhet som kallas dodekaeder, en kropp som begränsas av tolv likadana femhörningar Den rationella matematiken och tron förenas i ett system där tre (fadern, sonen och den helige ande) kan vara ett, den ende guden.
– Mitt skulpturala formspråk har den fördelen att det passar i oilka format. Det är miljön som ger de slutgiltiga förutsättningarna.
Utanför Kulturhuset i Skövde står Erik Grates Skulptur Yxmannen med en påstridig Phallossymbolik. Jag har gjort ett förslag tillpendang som heter Yxmannens kvinna. Yxformen är erotisk, men den kan också ha kvinnliga förtecken.
Han har gjort ett förslag till monoment för den internationella kvinnodagen, den 8 mars.
– Jag ville göra ett stolt monument. En kraftfull kvinnoform, stabil och rak i ryggen.

Vad är det som driver dig vidare som konstnär?
– Det är lusten i arbeten med den motsträviga stenen. Och strävan efter att hitta tydliga uttryck och försöka ge dem dess maximala uttryck. Jag strävar efter klarhet i uttrycket. Och i den strävan finns ständigt nya utmaningar.

BO BORG

 
 

Bild 1: Berndt Jutemar med skulpturen Fågeln
Bild 2: Balanserat klot
Bild 3: Monument 8 mars
Bild 4: Berndt Jutemar med Triakistetraedern

070310
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst