Leif Johansson
Om Atlantis
Galleri Aveny
13-29/1
 

MYTER SOM VISAR VERKLIGHETEN

Lars Johansson  låter slumpen vara med

 
 
 
Som namnet antyder är Lars Johanssons utställning ”Om Atlantis” inspirerad av antik mytologi. Temat framgår bland annat i de togaklädda statyer som är avbildade på flera tavlor.
– Myten om Atlantis valde jag för att den är så pass välkänd. Den handlar om människorna som skapade det perfekta samhället, men fick hybris och förlorade allt. Det är en väldigt användbar myt. Jag antar att den är relevant även idag.


Lars Johansson använder sig av myter för att beskriva verkligheten. Men enligt honom är det högst oklart vad verkligheten egentligen är.
– Det fins ingen objektiv verklighet. Hur vi uppfattar verkligheten är verkligheten, det finns ingen skillnad. Människan känner bara till fyra, fem procent av universum. Vad som finns bortom det har vi ingen aning om. Det kan finnas ställen med helt andra fysiska lagar än våra. Vi vet ingenting.
För att illustrera sitt resonemang återger Lars Johansson en historia av den antika kinesiska tänkaren Lao Tzu, grundaren av Taoismen.
– En man som sover och drömmer att han är en fjäril. När han vaknar vet han inte om han är en människa som drömt att han var en fjäril eller en fjäril som drömt att han var en människa.
Lars Johansson berättar att han själv kan känna sig på samma vis ibland, när han varit ensam och målat i flera dagar och sedan måste ”återvända till verkligheten”.
När han målar låter Lars Johansson sina känslor, snarare än förnuftet, styra. Han beskriver sig själv som en romantisk konstnär.
– Jag känner fram konsten.

Skapandeprocessen beskriver han som en ”ordnad slump”.
– Det är en form av slump, men man kan styra över slumpen. Jag målar, gör fel, målar över och så ändrar jag lite. Så håller jag på, och låter slumpen föra mig framåt, men jag kan ju alltid ändra den efter hur jag vill ha den.
 
Lars Johansson säger att hans konst innehåller värderingar. Han avslöjar dock inte rakt ut vad de handlar om, utan föredrar att tala i gåtfulla ordalag:
Upp och ner, fram och tillbaka, det är mina värderingar.
– Sedan tillägger han att orden ”lätthet” och ”svävningar” också stämmer in. De betecknar ett tema som går igen i Lars Johanssons konstnärskap, från utställning till utställning (för några år sedan hade han exempelvis en utställning som hette ”Svävande klippa, Fallande fjädrar”). Ofta väljer Lars Johansson att avbilda motiv så som fjädrar och kronblad. Även hans stenblock och antika skulpturer får sväva fritt i luften.
 
MAX JERNECK
 
 
 
Lars Johansson är född i Karlstad 1945 och uppväxt i Göteborg. Han är utbildad på Valands konsthögskola och har sedan första utställningen 1968, på Göteborgs konsthall, ställt ut runt om i landet.
 
 070118


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst