Copacabana
                                                                                                          - the musical
                                                                                                                    Skövde Stadsteater
                                                                                                        5-28/1 2007MELLAN DRÖM OCH VERKLIGHET
Barry Manilow-musikal fest för ögon och öron
 
 
Under januari spelar Revymakarna Barry Manilows musikal Copacabana på Skövde Stadsteater. Det är en storslagen uppsättning med över fyrtio personer i ensemblen, stor orkester, kör och balett.
 
Zenit träffar de två huvudrollsinnehavarna Helena Ohlsson som gör Lola och Ulrik Arturén som spelar kompositören som gör allt för att få en hit, några dagar före premiären. Jag kommer nån minut för sent och Helena har direkt utnyttjat tiden till att slipa på en scen.
 
– Det har varit en lång resa, men nu är det bara finliret kvar. Allt sitter, men det finns alltid någon liten detalj man kan göra ännu bättre, säger Helena.
 
– Vi började plugga våra roller enskilt i september och har repeterat tillsammans sedan i november, berättar Ulrik.
.
Ulrik är skolmåltidskock i Borås på dagarna. Han tar tåget direkt efter jobbet till repetitionerna i Skövde.
 
– Det är tufft att få ihop det vanliga jobbet och repetitionerna för en huvudroll med familjeliv.
 
Helena är ute och sjunger. Nu i helgerna har det varit julshower för företag. Det kombinerar hon med spelningar med tjejbandet Ladylike. Och så far hon som en tätting mellan jobbet som sånginstruktör på Music Factory i Skara och Dansskolan i Skövde.
 
– Till det kommer mina egna projekt och alla auditions för nya uppdrag som är en frilansande showartists vardag.
 
– Det kan verka omöjligt för en utomstående, men man får vara flexibel. Och vill man så går det. Och det är det här jag verkligen vill göra.
 
Copacabana handlar om en kompositör på jakt efter den stora framgången. I hans fantasi ska han skriva den musikal som pjäsen handlar om. Hans vägar korsas av Lola som vill bli en Copagirl, artist i nattklubbens glittriga och glamorösa show. Scenerna pendlar mellan fyrtiotal och nutid. Mellan dröm och verklighet.
 
– Det är en fest för ögon och öron med massor av läckra dräkter och medryckande musik säger Helena Olsson har rollen son den kämpade wannabeen.
 
– Det är en historia om framgång och misslyckanden, kärlek och dramatik, säger Ulrik
 
– Det är kul att spela Lola. Som frilansare känner jag igen springet på auditions där man hela tiden blir granskad, jämförd med andra begåvade och ambitiösa tjejer och hela tiden bedömd. För oss frilansare blir det aldrig klart med en framgång. Jakten på nästa roll börjar om varje dag.
 
– Jag har skruvat ner framgångsjakten litet säger Ulrik. Jag har mitt civila jobb jag trivs med. Och familjen. Så spelar jag trummor i Funside. Vi kompar stora stjärnor och vi har spelat med bland andra Jerry Williams, Jill Johnsson och Tommy Nilsson.
 
– Det här är en drömroll för mig, säger Helena. Jag vill jobba i sammanhang där jag utvecklas. Jag känner med Lola, vet precis hur framgångsdrömmen inte lämnar en någon ro. Och hur en tuff verklighet möter naivitet och förhoppningar.
 
– Förutom att sjunga, dansa och spela ska man i Copacabana hinna med massor med klädbyten och nya peruker. Jag har mängder av olika klänningar och till och med en djävulsdress i ett nummer.
 
– Min roll är mera en vanlig människa än en renodlad typ. Det ställer större krav på rollgestaltningen, säger Ulrik. Musiken spänner över allt från swing, via latinorytmer till hiphop.
 
Nervösa?
 
– Både och! Mest laddade och taggade. Men det finns stunder när jag är jättenervös, säger Ulrik. Vi kan våra grejor nu. Men man vill ju så mycket.
 
Vad ska de göra efter den här föreställningen?
 
– Lugn vår med mycket tid för familjen, säger Ulrik. Några spelningar med Funside och eventuellt blir det Ronja Rövardotter i sommar och höst.
 
– Jag ska spela med Ladylike. Och jag förhandlar om ett jobb i februari som är hemligt än så länge. Och så skriver jag låtar till melodifestivalen. Den ska jag vinna nästa gång!! säger Helena.
 
Helena och Ulrik hoppas på många fulla hus på Skövde Stadsteater. Några föreställningar är utsålda långt innan premiären.
 
– De blir ett kvitto på att allt slit varit värt mödan. Publikens uppskattning är alltid bästa betyget.                 
                                                                                                                                                                      
 BO BORG
 
Produktionsfakta
Regi: Bo Westerholm
Koreografi: Yvonne Strömmer
Kapellmästare: Göran Åhlfeldt
 
I rollerna bland andra: Ulrik Arturén, Helena Ohlsson, Lennart Lundqvist, Erik Lund, Heléne Froh-Årjes, Hillevi Blom, Andreas Berglund, Bo Frid
 
 Scenfoto: Revymakarna
 
 
070105
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst