Berit Markevärn
Akvarell
Galleri Viktoria
11/11-3/12

LIVETS LJUSA ÖGONBLICK


Berit Markevärn målar de små glädjeämnena

 Livets ljusa ögonblick målar Berit Markevärn.
– De små ögonblicken som är fantastiska och gör liver värt att leva, säger hon.


– Vi tänker inte på det och går kanske förbi men borde stanna upp. Som barnen på bryggan, ett ögonblick av glädje som är ganska fantastiskt.
Berit Markevärn har ett förflutet i ett annat yrke.
– Jag jobbar med cancersjuka patienter. Det kanske också gör att jag målar den ljusa sidan av livet. Det blir som en vågskål. Man ska ta till vara och uppskatta livet när man har det.
Det är ljusa akvareller med sommarmotiv; Äppelplockande barn, någon som cyklar med ett barn på pakethållaren, ett festbord i grönskan utomhus med glada gäster och bärskålar på ett bord. Allt naturalistiskt återgivet i solig harmoni med en kärleksfull hand.
Några vinterbilder gör hon inte trots att hon är född och uppvuxen i Kiruna. Men snö skymtar i bergstopparna i en panoramabild av en fiskare vid en sjö i det fantastiska fjällandskapet.
– Då var det jämt vinter. Jag fick nog och ville bo nära havet.Hon hamnade i fiskebyn Täfteå utanför Umeå. Somrarna tillbringar hon på ön Norrbyskär som hon gärna målar.
Hon målade länge i olja.
– Jag tyckte att akvarell var blaskigt. Men en väninna som gått en konstskola i USA föreslog att vi skulle måla akvarell. Jag köpte en låda och vi höll på en hel helg. Det var en överraskning att man kunde måla så färgrikt.
Sen var hon fast.
– Jag tycker akvarellfärg är roligt, den har sitt eget liv och styr sig själv. Jag kan inte styra helt. All färg har sin speciella karaktär. Man får lära sig.
Men tekniken är inte den vanliga.
– Jag har akvarellfärger på tub och målar direkt från tuben. Jag använder mycket vatten, ibland måste jag torka med hårtork.Hon målar inte av motivet på plats utan skissar mycket.
– Jag skriver in färgen när jag ritar med blyertspenna.
Ett förföriskt motiv av en kvinna i en blommig klänning bland folket på en dansbana målade hon efter att ha sett scenen på Götaplatsen under ett besök i Göteborg. Som ofta efter en fotoförelaga.
– Jag tittar på fotot men lägger bort det för att göra något eget av motivet.
En rad motiv kommer från västkusten efter en resa till kustsamhällena, bl a Malö, Hälleviksnäs och Kyrkesund, där hon och maken låg över på vandrarhem. Vi ser fiskebodar och hus nära kaj och hav, målade i ockra färger.Berit Markevärn har gått kurser men ingen konstskola.
– Pappa lärde mig måla. Han ritade för sitt nöjes skull. Han avrådde mig från att gå konstskola och jag blev läkare. Det förändrade mitt liv.
Men hon tog upp måleriet igen längre fram i livet och har haft utställningar och uppdrag för landsting och kommuner och stora företag, bl a inom läkemedel.
Till och med erotiken har fått plats i hennes måleri. Ett förstadium till en passionerad kyss mellan en man och en kvinna är motiv i en bild. Och en het omfamning i en annan.
– Det är väl också en del av den ljusa sidan i livet, avslutar hon.JAN BERGMAN
060917 Zenit, kulturtidningen i väst