Björn Wessman
Målningar
Galleri Stockselius
Skövde
24/2-11/3

 VÄLLUST MED BRÅDDJUP
Björn Wessman målar landskap som ingen sett
 

Hans målningar liknar landskap. Men det finns nog inga landskap som liknar Wessmans målningar. Ingenstans kan man hitta en plats i naturen och hålla upp en Wessmanmålning och säga: ”Här är det”. Ändå utgår han från fotografier han tagit av naturen.

– Jag hämtar inspiration från de landskap jag färdas i.  Mina målningar representerar inte det landskap de liknar. Jag fotograferar landskap var jag drar fram.
Men hans arbetssätt är långt ifrån de klassiska landskapsmålarna som målar direkt inför naturen, eller efter skisser och fotografier.
– Jag manipulerar bilderna. Klipper sönder fotona och sätter ihop bilderna med andra. I det arbetet uppstår ett slags realistiska fantasilandskap. Och de i sin tur är min förlaga.
Men förebilderna är en sak. Måleriet något helt annat.
– Det är i måleriprocessen jag lever upp. Det är då det där märkliga händer som bara kan bli till i måleriet.
 
Han använder en naturlig färgskala som inte är naturens.
– Jag jobbar gärna med de rena färgerna. Jag vill inte ha med svart, ockra eller brunt. Världen är full av dem, men inte min värld!


Balrogen

Att måla landskap på 2000-talet ser han inte som något förlegat.
– Jag vill utveckla landskapsmåleriet. Genom att manipulera på skisstadiet uppnår jag ett slags postmodernistisk dekonstruktion av landskapet. Detta parar jag med att jag kommer ur den franska landskapstraditionen, med husgudar som Bonnard och Gaugain.
– Mina målningar tar sin utgångspunkt i traditionen, men jag gör den mycket subjektiv.


Det är som du åkt direkt från naturalismen till postmodernismen?
– Modernismen slarvade bort färgens möjligheter. Jag vill måla ett landskap som ingen har sett förut, även om de tror det. Jag placerar gärna Lapporten i Australien.
Hans målningar har inga historier.
–  Jag vill att betraktaren ska drunkna i deras starka måleriska uttryck. Jag vill skapa vällust med ett bråddjup under.

Bråddjup eller inte, det tycks alltid bli dekorativt?
– All bra konst ska vara vacker! Skönheten är det bästa kommunikationsmedlet. Jag vill skapa vackra målningar som bär en oro, en komplikation och en smärta. Mina bilder ska berätta om livet som en komplikation.
Som många kolleger suger han in intryck från konsthistorien.
– Det finns många fragmentariska minnen av landskap i mina bilder. Det finns också, hos mig som hos alla andra målare, reminiscenser av konst som gjort intryck och lämnat avtryck. Carl Fredrik Hills ”friska” måleri är väl egentligen helt i en klass för sin enligt mina ideal. Och kraften i Helmer Osslunds landskap kommer jag inte förbi.
Björn Wessman är litteraturvetare i grunden.
– Min konst började nog hos Zola och naturalismen i litteraturen. Jag ville och vill göra episka bilder som lockar alla sinnen. Begrepp som färgklang och klangfärg är viktiga för mig. Musik och måleri ligger nära varandra och den växelverkan försöker jag ta till vara i på i mina bilder.


Reflection

Men det är ingen tvekan om vad som kommer först. Han beskriver sig som en målarmålare.
– Färgen går alltid före historien om jag måste välja. Jag har ett genuint naturintresse, men kärleken till måleriet är ännu större.
Han har gjort ett antal målningar under rubriken Absolut fransk landskap som reproduceras till etiketter på en serie franska viner från Paul Toris vingård.
Just nu arbetar han med en stor utställning på konsthallen i Hishult, där han ska visa målningar och göra en trädgårdsinstallation. Och strax före sommaren kommer en riktigt stor bok om hans konst de senaste tio åren. Med text av bland andra gamle Nationalmuseichefen Olle Granath.
– Nu har jag prövat landskapet som idé på olika sätt i 25 år. Jag har haft landskapet som ideal och ideom. Så det känns rätt att sammanfatta och gå vidare.

 BO BORG

 

Fotnot I. Björn Wessman, född 1949 i Hässleholm, är uppvuxen i Malmö och Örebro. Tog filosofie kandidatexamen i litteraturhistoria i Örebro 1976 och gick Konstakademien i Stockholm 1976-81. Bor i Stockholm och i Frankrike.

Fotnot II. Sommarens utställning med måleri, grafik och parkarbete av Björn Wessman i Hishults konsthall pågår 29/6-19/8. Samtidigt ställer Elisabet Svensson och Mari Pårup ut i skulpturparken. 
 

070301
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst