GALLERIROND våren 2005

Galleri PS
2/4–17/4 2005

Kalle BerggrenHan är Tranås konstnärsson men bor i Stockholm sedan många år och är mest känd för sina stadsbilder.
– Många av dem gör jag på landet. Det kan låta konstigt men jag får distans till miljöerna jag målar, säger Kalle Berggren som har en sommarstuga kvar i barndomsstaden.Men förhållandet till smålandsidyllen är litet kluvet.
– Jag flyttade därifrån när jag var 18 år, gudskelov. Det var det bästa jag gjort i hela mitt liv. Småstäder är alltid små fascister.
Som yngling gick han Grundis, Konstfack och Konsthögskolan. Och sen var han fast för stockholmsmiljöerna, speciellt Slussen.
– Den är häftig. Jag har gjort många motiv från Slussen i livet, inte bara för att greja kvarskatten, framhåller han.
– Det är en gammal märklig konstruktion med så många olika ramper och vinklar, leder och valv och trappor. Den har skildrats av många målare som X:et på olika sätt och har mycket själ i sig.
Trafikapparaten är ganska nersliten och håller på att ”säcka ihop”. Det pågår diskussioner om att bygga nytt men Kalle vill att man ska ta det försiktigt med stadens arv.
– Jag tycker den ska repareras. Den har en viss charm.
Han visar ett stort motiv av Slussen i svartvitt.
– Det är något som syns mer på natten än på dan, alla lamporna och ljuset i vattnet. Jag har tänkt göra det i grisaille också, gråskala, för att få det ännu mer avskalat.
Flera målningar har motiv av järnväg, centralstationen och tunnelbana.
– Det handlar om tiden. Hur vi bara åker och åker.
En annan visar Centralbron med en luftballong på himlen. Men hans motiv handlar inte om miljön specifikt.
– De finns överallt. Om det är ett stilleben frågar man inte var äpplet kommer ifrån. Jag är intresserad av verkligheten.
En målning är en interiör från ett kafé, något som anknyter till boken En dag i staden av Torkel Rasmusson, som kommer ut i höst. Kalle har gjort ett 40-tal illustrationer.
– Det är en betraktelse, en dag i staden. Hur man går och hur man tänker. Man kan tänka på olika sätt när man går runt i en stad, avslutar han.

JAN BERGMAN