GALLERIROND våren 2006 Zenit, kulturtidningen i västVOLYMER SOM SVÄVAR
 
Ann-Jeanette Sjölander fann
ett eget uttryck i teckning
 
 

Blyerts, linjal och färgpennor använder Ann-Jeanette Sjölander för att teckna volymer som suger in betraktaren i bilden. Hon blev förvånad att det gick att skapa ett så självständigt och tydligt uttryck av så enkla former.

 

Efter att ha flyttat hem från Finland för två år sedan satte hon sig ner och började teckna, vilket hon aldrig gjort förut.

– Jag har aldrig använt teckning som ett eget uttryck, bara som arbetsritningar för sådana här grejor, säger hon och nickar åt ett av sina objekt.

 
 

Det blev bara cirklar, som var enklast. Hon trodde teckningar blir ett platt fönster men fann till sin överraskning att det gick att få runda volymer som verkade och svävade i sin egen rymd.

– Jag är ganska förtjust i 90-gradiga vinklar i mina objekt. Men här ska jag teckna, det funkar inte att upprepa kanten. Då tänkte jag, okej då gör jag cirkeln så att det inte blir tårta på tårta.

Sedan hon slutade Valand 1988 arbetar hon med enkla grundformer.

– Jag blev förvånad att det blev en så tydlig form, att det inte behövde bli ett fönster, vilket jag ogillar.

 
 
Hon ritar linjerna med blyertspenna och linjal och fyller i de utsträckta mellanrummen med färgpennor så att volymen skimrar i regnbågens alla nyanser.

– Skillnaden i färgvalörer gör volymen. Hade det varit lika många streck här uppe som där nere hade det blivit platt. Jag vill att det ska vattras i munnen, att betraktaren ska känna lust och inspiration.

Hennes objekt är återhållna och laddade. Det kan vara en tjock, målad träram som i luftmellanrummet invändigt bildar ett kors. Eller en fyrkant som inramar en enfärgad yta som har samma lila färg som ramen.

– En kvadrat med en färg kan vara maxad. Jag kallar dem för målningar. Det är klart det är objekt men för mig är det måleri ändå.
 
 
Ann-Jeanette Sjölander flyttade för några år sedan till Finland, där hon jobbade som lärare på Nordiska konstskolan i Karleby. Hon blev kvar men undervisade på Svenska konstskolan i Nykarleby. Numera bor hon i Stockholm.
 
 
JAN BERGMAN