GALLERIROND hösten 2005

Galleri Anna H
Sidenglas
29/10–20/11 2005

Ulla Forsell
&
Anna Sörensson

Skulpturala blomsterfat i glas och skor med dekorationer av yppiga blommor i sensuellt siden. Livsbejakande färger och former i möte mellan ett hårt och ett mjukt material bildar en explosion av ljus och glitter mitt i novemberrusket.


– Det är blåst glas i grunden, alla delar. Detaljerna smälter jag in men blommorna limmar jag på för att få tredimensionella effekter, säger Ulla Forsell om sina glasfat.
– Stilen är flower power. Jag började arbeta som konstnär på 1970-talet och har många minnen från den epoken och begreppet Låt tusen blommor blomma. Det är minnesbilder i en nytolkning.
För sidenskorna svarar Anna Sörensson, som har ateljé på samma gård som Ulla.
– Det finns ett samband. Anna jobbar med siden, jag med glas. Glaset ska se ut som siden och vice versa. Det har med skimret och lyskraften att göra, fortsätter Ulla som tycker att det är Venedig i ett nötskal.
– Där finns skimret, ljuset och överflödet.
Anna har låtit göra skorna efter sina egna fötter (storlek 41) med hjälp av en skomakare.
– Det var intressant och väldigt svårt. Ett hantverk man måste kunna behärska, säger Anna och avslöjar i en viskning att det egentligen är herrskor.
– Jag gillar skor. Det var fantastiskt att bestämma modell och färg.
De överdådiga sidenblommorna är utsmyckning.
– Jag plockar sjalarna jag jobbar med och lägger dem på skorna. Jag kallar dem ”de vridna själarna”.
De vill förändra rummet och Anna har hängt screentryckta veckade sidenlängder efter en vägg, varvade med Ullas veckade glasskivor.
– Jag har känt för att använda dem som en utsmyckning i rummet och för att ge starka färgupplevelser. Vecken ger brytningar. Folk säger att siden är svårt att ta hand om och sköta men det är ju bara att hänga! Säger Anna.– Med sidenlängder kan man bygga volymer. De går att hänga överallt.
På en vägg finns en vägg med Ullas prickar av glas som ett uttryck för passion.
– Det är fattigmanssilver som jag blåst i rosa glas, visar Ulla på en av dem. Det är spegelglas hon kallar nonstopknappar. Ett annat objekt är uppklippta glascylindrar som bildar skimrande väggar.
Tillsammans har de gjort halsband där varannan pärla är av glas och varannan en knut i siden. Ulla, en av pjonjärerna i att blåsa glas i egen hytta, och Anna, textilkonstnär, har ateljéer på samma gård på Söder i Stockholm.
Det är deras första gemensamma utställning som nått ända till Paris.


JAN BERGMAN