GALLERIROND våren 2006 Zenit, kulturtidningen i västMED KÄRLEK TILL DE GAMLA BÅTARNA
 
Tony Roos vill ha kontraster i måleriet
 
 

Gamla nötta fiskebåtar vid bryggan, fiskare som drar upp nät, blommor i en kruka i fönstersmygen i torpet. I starka färger målar Tony Roos det vardagliga livet med en känsla från svunnen tid.

– Det är inget märkvärdigt måleri. Det är realistiskt, det jag gör, säger han.

 

Målningarna är uppbyggda med tjocka pålägg som ligger i flagor på varandra. Palettkniven är Tony Roos arbetsredskap men han använder penseln för detaljer och drar konturer inne i målningen med en grov grafitpenna. Han vet inte varför han föll för palettkniven.

– Det började på 1980-talet. Jag har utvecklat tekniken och känner mig ganska ensam om den. Det är en nisch.

 
 

Han blandar färgerna noggrant på paletten för att få rätt valörer som kan nå kraftfulla uttryck i spelet mellan ytor.

– Jag vill ha kontraster. Det är viktigt, att lyfta fram skuggor.
De marina motiven har han hämtat från Nya Varvet, Gullbergsvass och uppåt kusten mot Tjörn och Orust.

– Jag har en förkärlek för de gamla båtarna och traditionen. Det är en viss skönhet i dem i och med att de är gamla. Det blir lite historiedokumentation samtidigt.

– Många betraktare pekar på detaljer som visar hur båtarna blivit byggda, till exempel ett gammalt roder.
Intresset för sjön grundlades i barndomen. Han började komma ut på vågorna som sommargäst på Orust, där modern Karin var uppvuxen.

 
 
Flera av målningarna skildrar yrkesfiskare som drar upp nät på däck och hanterar fisk. De bygger ofta på gamla bilder som han har sparat.

– Fiskarna arbetar med samma metoder i dag. Det är ett typiskt manligt yrke. Det är inga kvinnliga bilder, det bara blir så.

Det är motiv från land, också. Den nakna naturen i Sandsjöbacka har inspirerat honom till några bilder med enar som bildar volymer i det skarpa motljuset.

– De blir som figurer.
 
 
Blommor i fönster ägnar han flera målningar. Pelargonen i sin kruka är ett motiv från fönstersmygen i moderns gamla torp i Kleva. Den röda blomman framträder mot solljuset som flödar intensivt gult på andra sidan glasrutan.

Tony Roos känsla för att driva upp färgerna blommar ut i en romantisk skärgårdsbild där klipporna färgas sensuellt lila en sommarkväll medan sjöfågel drar fram.
 
 
Han startar med akryl och går vidare med olja.

– Det är 80 procent olja.
Tony Roos gick Hovedskous i slutet av 1970-talet när skolan låg i Haga. Han var grafiker från början, som litograf arbetade han med etsningar på plåt. Något som har sin betydelse i hans noggrannhet med detaljer.

Men han skulle inte bli grafiker utan tecknare, målare och illustratör. Han har gjort flera tidningsomslag.
 
JAN BERGMAN
 
tonyroos.se