GALLERIROND våren 2006 Zenit, kulturtidningen i västLJUS OCH SKUGGOR
 
Mats Rydstern komponerar med bilderna
 
 

Att fånga ljuset. Det har alltid varit utgångspunkten för Mats Rydsterns måleri. Nu gör han sin mest naturalistiska utställning.

 

- Tidigare har jag gjort mer nonfigurativ och abstrakt konst, men nu försöker jag få det så realistiskt som möjligt. Jag ser det som en utmaning, säger han.
Mats Rydstern har sysslat mycket med porträttmålning på senare tid. Därifrån kommer intresset för det naturtrogna måleriet. Många av tavlorna i utställningen är porträtt av en kvinnlig nakenmodell.

 
 

Där finns också stilleben och landskaps- och stadsmotiv. Mats Rydstern har tidigare gjort en del landskapsmålningar i Toscana, men den här gången har han avbildat sina hemtrakter i Skåne.
- Jag gillar det sydländska ljuset i Italien, det här varma, kritiga skenet. Men jag tycker också om ljuset här uppe. Så här års är det väldigt fascinerande. Ljus och skugga i snö, när det gnistrar, det är otroligt vackert.
Ljuset är det viktigaste i hans måleri.
- Det är alltid ljuset som är det centrala motivet, ljuset och skuggorna.
Solbelysta fönsterkarmar är ett återkommande motiv. Han avbildar hur ljuset faller på skiftande ytor, på olika föremål och människokroppar; hur det speglas i ett vattenglas.

 
 

På ett par ställen har han avvikit något från den realistiska formen. En av tavlorna lyser starkt gul och en annan klarröd. Här har han valt att att måla mot en enhetlig och färgstark bakgrund.
- Det här är mitt senaste sätt att måla. Det blir ett tydligare avstamp, något för blicken att ta spjärn emot.

 
 
I och med med den nya inriktningen har han börjat fokusera mer på helhetsbilden som kan uppnås med flera samlade tavlor. Genom de färgstarka tavlornas placering i rummet skapas en komposition.
- Jag vill utveckla den här stilen och börja jobba mer tematiskt, så att utställningen blir ett verk i sig.
Mats Rydstern har ställt ut på Galleri Aveny vart femte år sedan 1986.
Han föddes i Stockholm 1952, fick sin konstnärliga utbildning i Göteborg men är bosatt i Lund sedan 1987. Gick Konstindustriskolan 1972-73 och Valand 1973-79.
 
MAX JERNECK