GALLERIROND hösten 2005
 
Anders Romare
 
Galleri Göteborgs Konstförening Lilla galleriet
 


Till fantasiflykt och så kallad eskapism inbjuder Anders Romare.
– Det är som widescreenfilm. Film är den största inspirationskällan till mina målningar, säger han.
Anders bläddrar ofta i gamla böcker som han hittar på loppisar, inte sällan historieböcker, och kalkerar av intressanta bildelement på smörpapper och fyller i konturerna på duken.
– Jag kan lägga kraft på att fantisera och skapa fram bilderna. Jag tillför mer och mer, det blir som en överraskning, det växer fram. Allt är kalkerat och jag kan sätta ihop delarna hur jag vill.
– Att måla egna figurer blir barnsligt och klumpigt. Jag gillar att fotografera och titta på film men det är måla jag kan. Om jag målar utan att kalkera blir det så fokuserat på måleritraditionen som jag inte är intresserad av.
Genom kalkerandet tänker betraktarna förhoppningsvis mindre på vem han är och på måleriets teknik.
– Jag vill att man ska tänka på bildvärlden.
Anders tycker bäst om illustrationer från 1800-talet av insikter, djur, möbler och olika saker. En favorit är den historiska boken Germany 1940–49 som innehåller bilder av stridsvagnar och flygplan.
Skapelsemyter, undergångsvisioner och drömmar om en bättre värld kallar han sin stora akvarell, en fresk av ett landskap med människor och maskiner. Den andra Genom sinnenas riken, också en akvarell, har motiv av en flicka som håller på att lära sig läsa.
– Bilden av flickan hittade jag i en bok på en loppis, Den fantastiska människan. Jag har gjort om lite grand. Hennes papper fortsätter ut i pappret bilden är målad på. De två målningarna fungerar bra ihop, hon tänker på bilden mitt emot.
Anders gick ut Mejan 1999 och har sin ateljé hemma i Hökarängen. När han inte jobbar med sina bilder arbetar han inom hemtjänsten.

JAN BERGMAN