Helmtrud Nyström


Helmtrud Nyström bor i Lund men stämningen i landskapen med mörka skogar och isbelagda sjöar i hennes akrylmålningar associerar till norrländska vidder med renar och älgar. Kanske far tanken dit man inte är men nog ser det ut så i Skåne också, försäkrar hon.
– Det är berättande bilder med några personer i landskapet samtidigt som jag vill att bilderna ska vara mångtydiga. Betraktaren vet inte vilket förhållande de här gestalterna har till varandra, om de är vänliga eller lite hotfulla.
Det är fantasier och drömbilder.


– Alla mina bilder är mellan dröm och vaket tillstånd, det är lite ambivalent, slår Helmtrud fast.
Hon har kommit till måleriet från grafiken. Hennes stora monotypier anknyter motivmässigt till målningarna men är mer upplösta med inslag av foto, etsning och överraskande motiv som apor.
– Ja, i ett svenskt landskap! Jag tycker det är spännande att göra något oväntat. Inget är precis som man ser vid första ögonkastet, säger hon när vi stannar framför Aplandet med ett slags collage med apor och fotografier av svensk skog.
– Apor är så människolika, men det vill jag inte utnyttja. Jag har varit i Kambodja nyligen och sett jättemånga apor. Då tycker jag att jag kan byta ut djur i landskap. Inget är så självklart som man skulle tro.
– En apa kan jag titta på jättelänge.
Aporna har hon ristat med torrnål i småbitar av plast och satt in. Hon rullar på färgen och löser upp den med lösningsmedel.
Hon lämnar tolkningen så öppen som möjligt.
– Jag tycker man kan göra en historia själv. Det är skillnad i fantasi mellan olika generationer. Betraktarens val är jätteviktigt för mig.
Hon är uppvuxen i Tyskland men har slagit sig ner i Skåne där hon gått Forums grafikskola i Malmö för Bertil Lundberg.

 

JAN BERGMAN

Galleri Thomassen 13-31/3 2004