GALLERIROND våren 2005

Galleri Sintra
12/2–

Gunnar Larsson
Att få ett sladdbarn i mogen ålder kan vara föryngrande. För keramikern Gunnar Larsson på Hönö innebar lilla Livs knådande i glittrande cernitlera att han kunde hitta nya vägar i skapandet.

– Jag hade alltid varit en sträng estet. Det var som jag upptäckt en väg att komma loss från något, säger han.
Gunnars nyvunna intresse för att arbeta med 3D i datorn, där han kunde återskapa trollsländor som han funnit hemma i Ersdalen, gav samtidigt nya metoder att göra saker på.
Men den matematiska perfektionen i photoshop gav honom en motsatt impuls att lämna flera fingeravtryck kvar i keramiken.
– Ju mer mänskliga spår, desto mer liv i föremålet.
Han kunde gå vidare från sina gamla kinesiska teserviser i oxblod, chün och seladon. I ateljén växte fram organiska former, ofta med inspiration från havet och dess organismer. Flera av hans mindre objekt är inspirerade av marina växter.
Han har byggt små pyramider likt fyrbåkar av lösa rör som han gör i lera och staplar på varandra, de smälter ihop i glacyren. Han arbetar också med raspiga ytor i sina ikoner med så kallade arkeyper och stora urnor med något primitivt över sig.
– Jag struntar i klassicismen när det gäller att få fram ytor. Ska ytan vara som en mossa eller en sten? Jag tänker mer åt det konstnärliga hållet.Gunnar arbetar i högbränt stengods som han bränner reducerande för att få stoffighet. Han har gjort stora snäckformer, efter att ha experimenterat med skalan i datorn.
– Snäckor har alltid fascinerat mig. Jag har tittat på dem sedan jag var liten. De är spännande men blir lätt patetiska. Tidigare tyckte jag att de var för komplexa och svåra.
Han anspelar på helix, spiralen, och uppbyggnaden.– Den har haft miljoner år på sig att fullända sin form.
Han har skapat ett slags bur av utdragna strängar med hjälp av syntetiska fibrer som han hittade i betongindustrin för att förhindra vattensprickor i betongfundament.
– Kör man in den i leran blir den jättetextil. Det är en test på hur jag kan tänja gränserna i lera.
Gunnar Larsson är utbildad vid HDK (ut 1978).

JAN BERGMAN