GALLERIROND våren 2006 Zenit, kulturtidningen i västSEX, SKRÄCK
OCH ROCK´N ROLL
 
Fredrik Lycke turnerar
med The Rocky Horror Show
 
 

En slottsherre och galen uppfinnare som är transvestit och gör pölsa på döda människor.

Fredrik Lycke gör rollen i den uppdaterade versionen av kultmusikalen The Rocky Horror Show som turnerar över hela Västsverige i vår.

– Utmanande och med tvära kast, säger han.

 
Fredrik Lycke gestaltar Frank ´N Furter som bor med sin tjänare på ett slott. Namnet en skämtsam anspelning på varm korv.

– Det är en mycket excentrisk uppfinnare, en vetenskapsman som går över lik och gör allt för att nå dit han vill. Hans mål är att skapa liv, Rocky.

Det unga paret som får motorstopp och knackar på på slottet råkar ut för både det ena och det andra i denna cocktail av skräck, sex och rock´n roll.

– Originalet från 1970-talet är en sammanslagning mellan skräckfilmsgenren med Dracula och Transsylvanien och något slags Frankensteins monster. Manuset är byggt på citat och klichéer ur amerikanska B-filmer.

Regissören Rikard Bergqvist har översatt och bearbetat radikalt. Och givit den drag av dokusåpa, vår tids media och ”snabbmatsunderhållning” (artister som går upp som en sol och ner som en pannkaka).

– Det gör den mer begriplig för en svensk publik. Det passar oss att använda grundhistorien för att kommentera saker, sammanfattar Fredrik Lycke.
 
 

När den svenske regissören kom på besök gav upphovsmannen Richard O´Brien i England klartecken med kommentaren: ”It´s just a fairytale”, det är bara en saga.
– En saga om den amerikanska drömmens barndom och pubertet. Ett sexuellt uppvaknande. Men framförallt en rolig rock´n roll-show, förtydligar Fredrik Lycke och fortsätter:

– Rollerna är extremt dragna i sina karaktärer och situationerna skruvade. Det är ett väldigt tempo.

Ett fyramannabands utnyttjas i scenografin.

Vad menar du med tvära kast?
– Han gör omöjliga saker. Tar en hjärna från en man och lägger i en annan. Gör pölsa på döda personer. Det låter väldigt hemskt. Och det är väldigt hemskt, säger Fredrik Lycke i en lunchpaus (!) under repetitionerna i Skövde.

– Frank ´N Furter har karisma som sektledaren Hans Scheike eller Hitler och kan få folk att göra hemska saker, utnyttjar dem.

– Han är psykotisk och charmerande på samma gång. Man har sagt att massmördare kan vara i avsaknad av empati men de kan vara otroligt charmerande.

 
 
Musikalen spelas ganska sällan på scen och Fredrik har inte sett någon tidigare uppsättning men filmen från 1975 med Tim Curry.

Musiken är inte heller så ofta spelad men innehåller klassikern Time War (sjungs av Riff Raff, som spelas av Timo Nieminen). Av sina låtar tycker han bäst om Sweet Transvestite och Genom tårar vill jag le, som kommer mot slutet.

– Han blir förrådd. Det slutar tragiskt för Frank. Han går åt! Det är tre personer som dör men det är inte värre än Shakespeare!

Den komplicerade rollfiguren har ytterligare en sida, han är transvestit. Fredrik Lycke klär sig i korsetter och sätter på rött läppstift för vissa scener.

– Det är väldigt lättklätt eller fantasifullt ibland, färgsprakande och roligt. Jag får en helt annan respekt för kvinnan. Det är inte trevligt utan smärtsamt med stringkalsonger. Jag får ont i fötterna av att gå i högklackat men det blir en vanesak.

– Som skådespelare är man van vid att dra på sig. Det är en sån absurd historia men jag visste vad jag gav mig in i. Det är en drömroll för många. Inte för att det är en transvestit utan för att att han är komisk, härskande och sårbar.
 
 
Ämnet är ständigt aktuellt. Uppmärksamheten kring sexualiteten har inte minskat, precis.

– I dag eskalerar det hela tiden. Melodifestivalen, löpsedlar med Porrchock, medias bevakning. Det har alltid funnits regler kring vår sexualitet som ska brytas. Vi är sexuella varelser och har aldrig slutat tycka att det är speciellt.

Fredrik Lycke gick den treåriga musikallinjen vid teater- och operahögskolan i Göteborg men bor i Stockholm och har köpt årskort på SJ för att kunna besöka sin flickvän i Malmö.

– Det är viktigt att fortsätta träffas trots att vi lever som en vagabond i den här branschen. Att turnera är ett bra sätt att se Sverige på. Uppsättningen produceras av Göteborgsoperan, men showen ges inte där. Spelplanen med 16 städer i regionen avslutas med ett par veckor på Pusterviksteatern.

I sommar och höst ska Fredrik Lycke ut igen men med sin egen trio Chimera på Rikskonserterturné till bygdegårdar. Han är en mångsidig herre skriver egna kompositioner i form av vänlig pop, utifrån piano.

På fritiden sätter han sig gärna framför datorn. – Jag är datspelsnörd, erkänner musikalartisten som tycker att World of Warcraft och fantasygenren passar bra för att koppla loss allt runt omkring.
 
JAN BERGMAN
 
Fotnot. Spelas på Skövdescenen 18/3-12/4, Falköping 19/4, Trollhättan 21/4, Uddevalla 22/4, Åmål 4/5, Pusterviksteatern i Göteborg 17/5-3/6.