Göran Johansson


Gula bananer på ett fat, en brödrost, ketchupflaska... Göran Johansson målar sakerna han har framför sig, ofta i lysande oljefärger.
– Stilleben är enklast att säga men det är ett slags sammanställningar. När jag står och målar tar jag vissa former och färger och det blir fantasistilleben, jag har inget bord jag ställer upp saker på, säger han.
Han tycker det är vackert när solen skiner in genom fönstret och lyser upp frukostbordet med mjölkpaket och kaffemuggen i huset i Lindome. Ibland tar han fotografier som kan föda en idé till en målning i den närbelägna ateljén.
– Det är mitt liv, på något sätt. Frukosten, vinflaskan, ketchupflaskan…Samma sak när jag går utomhus och ser hus och himlen som kan vara vacker. Jag ritar inte av men försöker hitta stämningen i det.
– Kanske blir det för städat…
Han inspireras av serieteckningar (Fantomen, Ernie, Pontus) till det enkla formspråket och delar ofta in målningarna i rutor med olika föremål i varje.
– I slutändan handlar det om att det stämmer och ser vackert ut i färgen när jag tittar på det. Lysa kan det göra i brunt, det behöver inte vara starka färger.
Han eftersträvar harmoni och att det ska kännas bra för tillfället.


– Efter ett år kan jag tycka att det är rena skiten och målar över det. Jag kan ha 20–30 målningar på gång samtidigt. Går och lurar och kommer på en lösning, för något från en målning till en annan.
En kontrast till det stilla livet är hans dramatiska målningar av brinnande höghus och bombmoln, en med ayatollah i en ruta. Men han säger att han inte tänker så mycket på 11 september.
– Vi översköljs av nyheter, läser och ser det. Det vore konstigt om man vore opåverkad av det. Det är också vardagliga ting.


Bland alla föremål finns mycket att upptäcka. I en av hans komplexa målningar finns en död ekorre, överkörd av ett däck som lämnat mönster över bilden. En annan är ett porträtt av en kvinna med en misstänksam blick, Lisa.
– Historien uppstår hos betraktaren. Ibland när jag hör kommentarerna är det som allt stämmer. Det öppnar ögonen på en själv.
Göran Johansson gick Hovedskous 1967–71 och Valand 1971–76 och hade Peter Dahl, Alvar Jansson, Lena Cronqvist och Torsten Billman i måleri.

JAN BERGMAN

 

Galleri Aveny  13-28/3 2004