Kristian Berglund, Rory Botha, Ossian Gustavsson, Jonathan Josefsson, Kent Karlsson, Björn Perborg, Nils Ramhöj och Magnus Sjöbleke

8 skåp – 8 konstnärer – 8 konstnärskap i koncentrat!

19 - 27 nov 2016, Bh5, Stenungsund
Magnus Sjöbleke, Foto: Anna Berglund

På liten yta kan stora saker uttryckas, och i åtta skåp på galleriet Bh5 presenterar de åtta konstnärerna verk i olika tekniker och material, anpassade till skåpets format och rumslighet.

Det är något magiskt med luckor och stängda dörrar som döljer hemligheter. Förväntningen och nyfikenheten, vetskapen att det finns något där bakom, runt hörnet och inuti.

Inför lördagens lucköppning på galleri Bh5 i Stenungsund, installerar konstnärerna sina verk i skåpen under en gemensam eftermiddag. Det råder energisk aktivitet och ett efter ett blir skåpens innehåll färdiga. Vissa har långt kvar, andra är färdiga och har stängt luckorna för att öppnas under lördagens vernissage. De åtta konstnärerna som bjudits in till Bh5 arbetar i olika tekniker och material med det gemensamma att de kommer från regionen och har identiska skåp att förhålla sig till med sina verk.


Jonathan Josefsson, Foto: Anna Berglund

Jonathan Josefsson har gjort dagboksanteckningar i tusch och akryl på bladen i ett gammalt uppslagsverk. En sida för varje dag, en bild för varje dag. Det har blivit över 200 små målningar, mer eller mindre abstrakta, mönstertäta, färgstarka dagstolkningar.

– Det har gett inspiration att disciplinerat göra en målning varje dag. Det har hänt saker och boken har blivit som ett rikt skissblock som jag sen utgått från och arbetat vidare med i andra verk.

I grannskåpet har Ossian Gustavsson har just fäst sista skruven i sitt verk som sammanfogar olika metallformer i en skulptur.

– Det är en yt-och reliefstudie kan man säga, uppbyggt av hittat material och sånt jag tillverkat själv, säger Ossian Gustavsson, som gillar det där att placera redan använda saker i ny ordning, ge dem ny mening och innehåll.

– Det är lite som att lösa ett pussel varje gång, där jag jobbar intuitivt för att se vart det bär hän.

I grunden utbildad inom smide har han valt att jobba vidare konstnärligt med skulpturer och objekt.

– Jag är mest intresserad av ytor och materialet och hur man utifrån det kan utforska det konstnärliga uttrycket.


Jonathan Josefsson, Foto: Anna Berglund

I andra änden av galleriet har Magnus Sjöbleke just färdigställt sin installation, en hyllning till sin mormor där hon går bland höstlöv. En tjusig, stolt gestalt med hatt och stilren, tidstypisk kappa.

– Jag ville skildra hennes okuvlighet och radikala livsinställning som alltid präglat mig att tänka annorlunda, att vi alla har rättigheten att vara som vi vill.

Nils Ramhöj är i full färd att måla sitt skåp svart inuit. Där ska 22 bilder från Mexiko rymmas, som i fotografi och måleri berättar om landets komplexitet och kraft. Bilderna kom till efter att Nils tillbringade mer än ett år i Mexiko.

– Det är mycket som blir tydligt, hur människor ständigt kommer i kläm mellan så mycket, som religionen, i mötet mellan de koloniala krafterna och ursprungsbefolkningen.

I bildserien som går att läsa åt flera håll skildas människorna, ledarna, religionen, smärtan, kärleken och allt däremellan.


Nils Ramhöj, Foto: Anna Berglund

Skåpen börjar bli färdiga medan novembermörkret och regnet smattrar mot galleriväggarna. Nils målar på och snart är skåpets insida helsvart och redo för bilderna.

– Kul idé att bjuda in ett antal konstnärer som samtidigt med monteringsjobb får träffas, se varandras arbeten på samma utställning och lära känna varann, säger han.

 

TEXT: ANNA BERGLUND

 

FAKTA: 8 skåp – 8 konstnärer – 8 konstnärskap i koncentrat!

Pågår på galleri Bh5 i Stenungsund fram till 27.11 med vernissage den 19.11 kl.12-16

Medverkande konstnärer: Kristian Berglund, Rory Botha, Ossian Gustavsson, Jonathan Josefsson, Kent Karlsson, Björn Perborg, Nils Ramhöj och Magnus Sjöbleke.


Nils Ramhöj, Foto: Anna Berglund


Kent Karlsson, Foto: Anna Berglund


Kristian Berglund, Foto: Anna Berglund