Ingela Berntsson

Ingela målar akvareller till nobelpristagarna

Hösten 2016, Stora Askerön, Stenungsund
Akvarell till kemipristagare Paul Modrich 2015, Ingela Berntsson

Under hösten har Ingela Berntsson på Stora Askerön i Stenungsunds kommun arbetat med ett  spännande uppdrag, att måla akvareller till årets nobelpristagare i fysik som ges dem i samband med att deras diplom utdelas under högtidliga former i  Stockholms Konserthus.

Under hösten har Ingela Berntsson på Stora Askerön i Stenungsunds kommun arbetat med ett  spännande uppdrag, att måla akvareller till årets nobelpristagare i fysik som ges dem i samband med att deras diplom utdelas under högtidliga former i  Stockholms Konserthus.

Detta uppdrag gick under 1970/80-talen i  många år till Sven Ljungberg, tidigare professor vid Kungliga Konsthögskolan och som hade egen konsthall i Ljungby där han stolt lyfte fram att han    målat akvareller till nobelpristagare. Idag letar akademiledamöter konstnärer över hela Sverige, allt sker inte från Stockholm. Någon akademiledamot gästade Nordiska  Akvarellmuseet i Skärhamn vintern 2014/2015. Ingela Berntsson hade den lyckliga slumpen att just då ställa ut akvareller på Galleri 31 som hon också besökte. Galleri 31 är bokcafé, konsthantverksbutik och ett litet galleri som ligger granne med Akvarellmuseet. Här visade Ingela akvareller hon målat i Nordnorge, dit hon under flera år sökt sig till någon liten ö för koncentrerat arbete i akvarell.  Den besökande akademiledamoten tipsade tydligen sina kollegor och fick dem intresserade. Ingela Berntsson berättar om ett besök hon fick i sin ateljé i början av år 2015.

– De ringde från Kungliga Vetenskapsakademien men berättade inte något om vad deras besök i min ateljé gällde.

Ingelas akvareller imponerade och hon fick sitt uppdrag i konkurrens med fler andra tillfrågade konstnärer.

– De hade varit hos många så det var väldigt roligt att bli vald.


Ingela Berntsson på trappan till sin ateljé på Stora Askerön, Foto: Nen Arnell

När hon fått detta överväldigande uppdrag måste hon hålla tyst om det. Allt var mycket hemligt så år 2015 innan Nobeldagen fick Ingela Berndtsson absolut inte berätta för någon om vad som hänt henne. Och det gäller fortvarande, namnet på årets nytillträdde konstnär yppar hon inte. Inte heller får någon årsaktuell akvarell visas upp Uppdraget innebar inte bara en akvarell vid ett tillfälle utan sträcker sig över tre år. Och både som förra året för Ingela, då en akvarellmålning gavs till var och en av de tre kemipristagarna, är årets pristagare också tre, nu i fysik. År 2017 kommer Ingelas uppdrag att gälla ekonomipriset. Hennes akvareller ingår i och skall stämma i färg med de konvolut i infärgat skinn som omsluter diplomen. Och nog tror jag att linje-och ljusspelen mellan fjordarnas fjäll, himmel och vatten i Norge fortsätter att inspirera henne.


Akvarell till kemipristagare Aziz Sancar 2015, Ingela Berntsson

Annat som ingår i detta hedersamma uppdrag är att kunna deltaga vid presskonferensen i samband med presentationen av pristagare, att få och lyssna till givande samtal om ´sina´ pristagare.

– Det är inget tvång att deltaga vid detta pressmöte men väldigt intressant är det, också att få uppleva Kungliga Vetenskapsakademiens vackra lokaler med originalporträtt på deras tidigare akademiledare. Den förste av dessa var Carl von Linné.

Sedan är Nobelfesten inte att förglömma. Till denna fest gläder sig Ingela i år fåt att kunna bjuda med sin son. Det är endast en gång, andra året som anlitade konstnärer blir inbjudna till själva festen. Övriga år får de närvara vid andra nobelarrangemang som sker kring pristagarna i Stockholm. Även de speciella upplevelser.

Ingela Berntsson bor idag i sin barndomsmiljö på Stora Askerön i Stenungsunds kommun. Förutom akvarellmålare är hon textilkonstnär, utbildad vid HDK i Göteborg. Hennes textilier finns både på svenska och norska ambassader genom flera frilansuppdrag hon gjort för Växbo Lin i Hälsingland och Klässbols Linneväveri i Värmland. Och för en av dessa vävnader har hon erhållit Utmärkt Svensk Forms Greta Johanssons stipendium för textilt arbete i lin.

 

Nen Arnell


Motiv från Nordnorge, Ingela Berntsson


Motiv från Nordnorge, Ingela Berntsson


Kemipristagare Tomas Lindahl akvarell 2015, Ingela Berntsson


Pressen väntar på tillkännagivande av nobelpristagare.