Maria Friberg

Piles of Dreams

4 juni – 14 augusti 2016, Lidköpings Konsthall
Belonging, Maria Friberg

Maria Friberg är en av våra mest efterfrågade och framgångsrika konstnärer både i Sverige och internationellt.  Statistiken visar att hon mellan 2008 och 2012 var den svenska konstnär som hade flest utställningar.

– Jag får ständigt förfrågningar om utställningar och jag tackar inte nej om det funkar, säger hon.

Och nu senast har hon tackat ja till en stor utställning på Lidköpings konsthall som pågår över sommaren. Och i samband med den invigs ett av hennes verk i stort format som ska ingå i utsmyckningsprogrammet på Sparbanken Arena Lidköping.

Utställningen i Lidköping visar tretton aktuella verk.

Utställningen har fått namnet Piles of Dreams. "Drömhögar", vilken fantastisk titel. Och utställningen ger syn för sägen.

Flera av verken visar högar av föremål. Det kan vara den lille pojken som sitter på toppen av ett leksaksberg. Han kan inte vara så gammal, Ändå tycks högen av hans leksaker enorm.

– Det är så mycket saker i livet. Man tror att man ska bli nöjd när man får en ny pryl, men den skapar bara ett sug efter fler.

Ett svenskt barn äger i genomsnitt 532 leksaker står det i utställningskatalogen, så bilden skildrar ett samhällsfenomen.

Det här är en mycket vacker bild. Maria Friberg har en utpräglad estetisk känsla, och hon tvekar inte inför det stilfulla och dekorativa. Men det finns alltid undertoner och betydelselager som triggar fram en oro. Det är nåt som inte harmonierar i harmonin.

– Skönheten och direktheten gör bilderna anslående.


Maria Friberg, Foto: Bo Borg

Det finns alltid givande intellektuella ingångar i hennes bilder. I de här bilderna finns existentiellt reflekterande och politik.

– Det är klart att det handlar om en överkonsumtion som är både förförande och förödande.

Maria Friberg arbetar som konstnär med mycket väl regisserade bildscener. Hon har full kontroll  över alla moment i fotografiernas och bildernas komplicerade tillkomst, motiv, typecasting, ljussättning, scenografi och mycket mycket annat. Det är ett komplicerat arbete att få bilderna att se så enkla och självklara ut och ändå bära fler betydelse - och känslolager.

På en bild sitter en man överst på en prispall av en livskonsumtion av skjortor.

– Det var ett evigt spring i secondhandbutiker för att hitta skjortor. Sedan skulle de tvättas och strykas. Och vi fick lägga en frigolitskiva i varje för att de skulle hålla formen. Och att lösa massor av andra detaljproblem, stora som små.

Och hur sätter en vuxen man på toppen av en skjorthög. Zenit kan avslöja att han sitter på gafflarna till en truck som dolts väl. Men den är skickligt borttrollad.

Den bilden finns nu genom en donation på Handelshögskolan. Konsumtionen, även när den drivs in i absurdum driver i sin tur ekonomin och konjunkturen.

Hennes bilder är mycket vackra. Vem mer än hon kan göra bilder där krossat plastavfall formar ett så läckert mönster? Men också där den där kluvenheten och den oroande undertonen som triggar tankarna.


Matador, Maria Friberg

Man tycka att hennes bildspråk ligger nära reklamen. Och reklamarna är intresserade av hennes bildidéer. Men den avgörande skillnaden är att Maria Fribergs bilder inte ska locka till mer konsumtion, utan få oss att kritiskt reflektera över den.

– Men att mitt bildspråk ligger nära reklamen provocerar vissa.

Hennes lika mycket medmänskliga som analytisk feministiska sätt att de på könsroller har fått stort genomslag. Särskilt hennes studier av män och mansstereotyperna i det västerländska samhället är klassiska med verk. Flera av hennes verk är ikoniska feministiska verk. Det handlar om hur sociala roller och hierarkier konstrueras och konstitueras.

På utställningen visas ett  bedövande vackert videoverk med titeln Matador. Det är ett av de verk som kretsar kring tiden, döden och minnet. Mjuka vattenvirvlar för omkring vita klädesplagg i mjuka rörelser. Och uppifrån kommer ljusstråk. Det skapar en känsla som liknar den i de stora barockkonstverken men i vår egen tids sammanhang, tankevärld och bildspråk. Bilderna bär på existentiella känslor och konsthistoriska intertexter som är lika påtagliga som svårgripbara. Meditativt på ett aktiverande sätt.


Holding, Maria Friberg

På utställningen visas också Videoverket Erna. Det är ett konstnärligt porträtt av Erna Hasselblad som ingår i Hasselblad Collection.

Man ser ett par högklackade skor på en strand. Från dem går fotspår ut i vattnet. De raderas  av det vatten som likt tiden själv sköljer över och bort dem.

– På ett mer allmänt plan ser jag  verket som en hyllning till de kvinnor som suddats ut ur historien.

Vad händer då närmast?

– Jag ska ställa ut på Vida Konstmuseum på Öland.

I början av hösten kommer hennes verk Matador att få en speciell visning på stor duk, som enda verk  i en stor industrilokal i Mölndals industrilandskap. Det blir nog storslaget när verket redan i mindre format är så monumentalt.

 

BO BORG


Maria Friberg


Anywhere and Everywhere, Maria Friberg


Maria Friberg