Susana Pilar Delahante Matienzo

Reclaiming Meaning

2 juni – 27 augusti 2016, Konstmuseet, Skövde Kulturhus
Susana Pilar Delahante Matienzo, Foto: Bo Borg

Skövde Konstmuseum jobbar hårt på att skaka av sig stämpeln av gammalmodernistiskt konsttempel. Inte en målning på duk så långt ögat sett på långerliga tider i Konsthallen. Och ingen i sikte. 

I stället satsar man på en skaraborgsk variant av modeordet glokalisering. Med det menas att man mixar globalisering och lokalkulturella yttringar. I Konsthallen har det hittills mest blivit mest det internationella.  Några har varit mer än lovligt smala och otillgängliga, t e x den härförleden med Alexis Blake. Intressant på papperet men torrt teoretiskt tillkrånglad  gjorde den att konsthallen kändes karg och tom. Det här med utställningar vars innehåll man får läsa sig till i separat papper ger inga roliga konsthallsbesök eller konstupplevelser.

Skövde är med i ett Artist in Residence projekt. Som ett led i detta har den kubanska konstnären Susana Pilar Delahante Matienzo vistats och jobbat i Skövde en månad. Vistelsen kröns av en utställning av hennes verk som nu visas i Skövde Konsthall, ett delprojekt presenteras också i museet.


Susana Pilar Delahante Matienzo, Foto: Bo Borg

Susana Pilar Delahante Matienzo (f.1984) bor och verkar I Havanna, Kuba. Hennes arbete utforskar "de hinder och utmaningar som kvinnor och hbtq-personer möter både på ett personligt men även ett globalt plan”. Hon arbetar främst med video, foto och teckning. Susana har deltagit i  Venedigbiennalen .

– Det händer mycket bland konstnärer  på Kuba, säger hon. Och många kommer hit från andra länder, säger hon.

– Mina arbeten har blivit kända, och jag missar aldrig ett tillfälle att arbeta och visa upp mina verk utomlands.

Susana Pilar Delahante Matienzos arbeten är undersökande. Hon tar sig an olika samhällsproblem och företeelser. Hon gör ofta verk där hennes egen person och kropp är viktiga delar av uttrycket.  Hon är aktiv i alla delar av tillkomstprocessen och vill ha kontrollen både bakom och framför kameran.

– På den här utställningen visar jag verk, i ett urval av utställningens curator Anna Viola Hallberg, som bl a tar upp ämnen kring etnicitet, kön, våld  mot kvinnor och sättet vi upplever en situation på olika sätt beroende på hur den dokumenteras.

Det är viktigt utifrån hennes feministiska grundsyn att de kvinnor (oftast hon själv i verken ) skildras i aktiva situationer.


Susana Pilar Delahante Matienzo, Foto: Bo Borg

Flera av de symboler hon använder är självklara i hennes hemmakontext på Kuba. Men här hos oss krävs introduktion och bakgrund för att de ska fungera.

I en serie stora fotografier poserar Susana Pilar Delahante Matienzo med machete. Den stora huggkniven finns i varje hem på Kuba berättar Susana. Den har en viktig symbolisk betydelse som det vapen som använts i frihetskamperna i landet. När Susana i olika roller visar en kvinna med en machete är det en uppmaning till den patriarkala makten att se upp. Kvinnor kan och vill befria sig.

I en ruskig fotoserie visas bilder av misshandlade kvinnor, med hennes egen bild inexponerad.

– I detta arbete fördömer jag våldet mot kvinnor på Kuba. Genom att blanda in mig själv i fotografierna blir min kropp lagringsplats för andra kvinnors kroppsminnen, säger hon. Det blir bilden av en kollektiv kvinnlig erfarenhet.

Flera av hennes verk vill sätta fokus på den svarta kvinnans frånvaro i historieskrivningen.

I ett annat verk vill hon sätta fokus på barnäktenskap som drabbar kvinnor i många länder.

Hennes tid i Skövde sammanföll med ett annat projektet på Skövde Konstmuseum som involverade flyktingar som gjorde olika aktiviteter. Hon spelade in flyktingsamtal där och har ställt samman dem med inspelad samtal med människor som flytt från Kuba. Detta ljusverk spelas upp från högtalare i taket.

Susana Pilar Delahante Matienzo är en välkänd konstnär på Kuba och har bl a ställt ut på museet för kubansk konst i Havanna. Hon är inte en kommersiell konstnär, så hon arbetar också som lärare för sin försörjning. Hon är alltid beredd när hon får möjlighet att visa sina verk utomlands och har visats i Nederländerna och har utställningar på gång i Tyskland och Italien

 

BO BORG


Susana Pilar Delahante Matienzo, Foto: Bo Borg