Emma Ströde, Ragnhild Alexandersson och Tilda Lovell

LJUSPUNKTER I DECEMBERMÖRKRET

December 2015 - Göteborg

På olika ställen mitt i city stod i torsdags tre skrymmande bylsen täckta av grön presenning som snart skulle få sin förklaring, Kungsportsplatsen, gamla Telegrafen och gatukorsningen framför Buttericks.

I spänd förväntan fylldes Kungsportsplatsen av förskolebarn mitt i julruschen. Kopparmärra skulle få en kompis mitt över gatan - en "Nike", ridande på ett hundliknande pälsdjur !

Från och med nu kan alltså den upphöjde krigarkungen, Karl IX, på sin häst diskutera världsläget med fredsgudinnan Nike på sitt fantasidjur, skapat av konstnären Emma Ströde. 

Under eftermiddagen vandrade en liten publik runt och tillsammans med en marionett som dansande presenterade de nya konstverken: "Lätt som en plätt" av Ragnhild Alexandersson, "Nike" och "Oraklet".

Först deklarerade förstås kulturförvaltningen sina planer på att göra Göteborg till en stad med många kulturella andningshål. Nu finns det möjlighet för barn och vuxna att göra en konstpaus mitt i köpenskapen. Ta en ridtur på något av fantasidjuren eller varför inte sitta ner på en sten och viska hemligheter i det guldmaskerade "Oraklets" öra , något som säkert fungerar i barnens fantasivärld. Finurligt uträknat av konstnären Tilda Lovell .

 

KRISTINA MELLSTRÖM