Notorious på Göteborgsoperan

Göteborgsoperan röner ett speciellt internationellt intresse i höst

Nyskrivna svenska sångaroperan Notorious har haft världspremiär 

t.o.m 1 november 2015
Hans Gefors framhåller att I centrum för handlingen står kärleken och att i kärlekens namn göra det goda, och så beskriver också Alfred Hitchcock Notorious i Trauffauts intervjubok. Här Nina Stemme och John Lundgren i rollerna som Alicia och Devlin. Foto: Mats Bäcker

När saker plötsligt faller på plats brukar vi säga att det handlar om magi. Så var det när kompositören Hans Gefors vid ett tillfälle i Malmö 2009 träffade Lise-Lott Axelsson och blev tillfrågad om han ville skriva ett nytt operaverk för Göteborgsoperan, där hon då var chef. Om han ville! Med en sådan beställning blev det möjligt att realisera en idé som han burit på under många år; att omvandla Alfred Hitchcocks mästerverk Notorious till en operathriller. Nu har premiären ägt rum och ytterligare ett antal föreställningar återstår till den första november, som är slutdatum för uppsättningen.

Med så många års framförhållning kunde Göteborgsoperan engagera sångare i världsklass. Högst på Hans Gefors och operans önskelista stod vår världssopran Nina Stemme, efterfrågad av världens mest kända scener och uppbokad för år framåt. Hon tackade ja, och Hans Gefors kunde specialskriva huvudrollen som Alicia till henne. Men även de andra bärande rollerna är formade för internationellt uppburna sångare av yppersta klass. Dessutom engagerades en av den internationella operavärldens mest renommerade regissörer, Keith Warner, till uppsättningen och som dirigent kontrakterades Patrik Ringborg.


Kärleken till Riket är större än moderskärleken. Katarina Karnéus och Michael Weinius som Madame Sebastian och sonen Alexander Sebastian. Foto: Mats Bäcker

Hur gör man opera av film? För det är uppenbart att det är filmen som gett idén och inspiration, även om Hitchcock i sin tur löst bygger sin spionthriller på en novell från 1921 av John Taintor Foote. Hans Gefors fann i Notorious en dramatisk berättelse där kärleken har en bärande kraft, här fanns generationsmotsättningar, pliktkänslor och politiska ödesfrågor.  Filmens närbilder och inzoomningar gav i Hans Gefors komposition utrymme för starka arior, dessutom tillfördes intensiva körsekvenser. Till librettot anlitades dramatikern, librettisten och författaren Kerstin Perski, som Hans Gefors tidigare samarbetat med, bland annat för hans operaverk Vargen kommer.


John Lundgren och Göteborgsoperans kör. Foto: Mats Bäcker

I det nära samarbetet var de båda helt överens om att förhålla sig fritt till Hitchcocks skapelse. Hans Gefors betonar att ”hans” Notorious inte ska ses som film omgjord till opera. Det har varit viktigt för honom att stå fri och han talar om en iscensättning av den passionerade människan och hennes konfrontationer med omvärlden. Ramhandlingen är densamma; en ung kvinna tar avstånd från sin fars samarbete med nazisterna och går med på att förföra en av sin fars vänner i syfte att spionera på honom och hans lierade. Egentligen är hon emellertid förälskad i sin kontaktperson och agent. Handlingen utspelas i Rio de Janeiro, precis som i filmen, men i övrigt är en hel del ändrat och mörka krafter, symboler för tvivel, oro, ångest och död, tillför ytterligare dimensioner.  Till detta har de sökt en mytisk resonans.


Kompositören Hans Gefors framhåller att kärlekstemat och det öppna slutet var det som lockade honom att skapa ett operaverk av filmens handling. Foto Bibbi Olson

Film. Opera. Två helt skilda uttrycksformer men på Göteborgsoperan förenade, om inte vad gäller musik och libretto, så i den svartvita scenografin och med Hitchcocks ande i återkommande inspel.

Bibbi Olson