Henriette Ousbäck

Naturtillstånd med nål och tråd

5 - 27 sept 2015, Galleri Anna H
Henriette Ousbäck, broderi Djungelfloden

Att skriva om Henriette Ousbäcks broderier, med dess innerliga närhet och känsla i motiven, som hon nu visar i utställning Naturtillstånd på Galleri Anna H i Göteborg, det känns lite som att ge sig ut på hal is. För Henriette är, förutom att vara en framstående textil konstnär med nål och tråd som skaparverktyg, intensivt aktiv inom flera andra områden med många följare både på sin Facebooksida som i sin blogg Tigerfiber.

På bloggen Tigerfiber skriver hon om utställningar av textil konst, främst här i Västsverige och på hennes Facebooksida avslöjas att hon också är en fin bildfotograf. Hon är även en uppskattad föredragshållare, kursledare och ofta anlitat jurymedlem.   Dessutom har hon även en stark litterär ådra, både med egna texter och spridandet av tänkvärda citat hon funnit. Med denna intensitet i allt hon företar sig förundras jag över var hon finner tiden att skapa sina broderade konstverk där små, små stygn i olika färger målar fram motiven. Hennes dygn har inte fler timmar än alla andras och hennes broderade bilder är inga hastverk utan känsligt skapad fri konst in i minsta lilla trådstygn.


Henriette Ousbäck, broderade skålar Gråskålen och Frostros

Även om tekniken är broderi och det är lätt att fascineras av alla små stygn och strukturer Henriette skapar genom den är det inte det som främst ger den berikande upplevelsen som besöket i utställningen Naturtillstånd är. Det är istället vad de konstnärliga bilderna och objekten förmedlar som får betraktaren att sjunka in i verken, ta dem till sig och bära med sig minnet av dem inombords. I varje bild finns en innerlig upplevelse, där finns en kärlek både till skiftningar i naturen, formers rytm, färgers känslighet och broderiteknikers möjligheter.

Nyckeln till Henriettes skaparkraft tror jag ligger förborgad i hennes sagda ord ´´det är så roligt´´, hennes glädje i att hitta strukturer och uttryck med tyg, nål och tråd, att få arbeta med bild samt hennes förmåga att kunna koncentrera sig i ögonblicket och arbeta med sina måleriska broderier var hon än befinner sig. Hennes totala närvaro i nuet.


Henriette Ousbäck, broderi Snödrottningen (fritt efter H C Andersen)

I utställningen visar hon både större arbeten och småbilder, samt fristående objekt och små kvinnofigurer som är broderade på en stomme av metallnät. Objekten är skålformade och fyllda med små bilder inspirerade av natur och kvinnofigurerna bär alla ett eget känslouttryck.

Bland bildberättelserna om natur finns en serie under tema Träd, vinter. De är närmast abstrakta små bilder som ger ett svart/vitt intryck vid första anblick men där det skimrar i botten av färger som lyfter fram vinterkänslan och grenarnas rytm.


Henriette Ousbäck två broderier Björklövskål och Min skog-min stam-min skog

Henriettes Ousbäcks utställning Naturtillstånd väcker återigen inom mig frågan varför, när det gäller textil konst, det av gammal tradition är material och teknik som klassificerar ett verk som konsthantverk istället för fri konst och inte den fördjupande upplevelse som verket ger.

Styrkan i Henriette Ousbäcks broderade konstverk är allra främst vad de förmedlar genom färg och form även om det imponerar med vilken kunskap och intelligens hon med nål och tråd fritt behärskar en krävande teknik.

 

 TEXT OCH FOTO: NEN ARNELL


Henriette Ousbäck, broderi Tertsa, efterbild ll


Henriette Ousbäck broderad skulptur Syster Grå ,C.a 2dmhög