Olle Essvik

Art and Game Obstruction

27 juni- 29 aug 2015, Skövde Konsthall
Peter Munthe-Kasse workshop, foto:Laura Elmersson

– Det här är ett helt världsunikt projekt, säger Skövde konsthalls konstintendent Tomas Asplund Gustafsson entusiastiskt.

Och jag kliar mig i huvudet. Som med allt nyskapande är det svårt att sätta fingret på vad det är. Och i det här fallet är vad det är bara början. Man har startat en speciell process och utställningen ska fungera så att vi får följa den och bli en del av den. Vägen är målet. Vernissagen om det nu är rätt ord i det här fallet (finissage känns lika fel, och fånigare) blir den 29 augusti när alla processer är avslutade och den fysiska delen av projektet står klar.

Men låt oss börja från början.

Utställningen med det pampigt klingande namnet Art and Game Obstruction, är ett samarbete mellan Skövde Konstmuseum, konstnären Olle Essvik, Akademin Valand, Göteborgs Universitet och Specialutbildningarna Högskolan i Skövde. Studenter och föreläsare blir en del av projektet och det arbete de utför under kursen bygger successivt upp utställningen.

En tjänsteresa till Transmedia i Berlin gjorde intryck och just begreppet "transmedia" sägs ha blivit utgångspunkten för projektet. Transmedia betyder ungefär(det finns många definitioner)att man gestaltar i flera media och i det här fallet även med medverkan av besökarna. Man vill utvidga det konstnärliga berättandet genom bredda och passera (genre)gränser.

Låter det krångligt? Det är bara förnamnet.

– När vi drog igång det här projektet var jag litet frågande. Jag förstod att det var bra för kursdeltagande. Men för publiken, och det är ju det viktigaste för mig som museiman, säger Tomas Asplund Gustafsson.

– Men nu när det har kommit igång och jag känner all kreativitet som frigörs känner jag mig trygg.


Olle Essvik, foto:Laura Elmersson

Utställningen kan karaktäriseras som en social installation. Allt som händer i utställningsrummet blir en del av verket.

Själva grundutställningen är gjord av konstnären Olle Essvik, i vanliga fall bosatt och verksam i Göteborg. Han arbetar skulpturalt och intresserar sig för teman som anknyter till det digitala och det narrativa. Han har gjort verk om teknologins möte med människan. Men också berättelser som visas med digital teknik, och som utan att vara spel ändå betraktas som sådana. Här har han gjort ett verk han vill beteckna som en social installation. Han är utställningens både scenograf och regissör.

– Hela utställningens koncept kretsar kring det digitala, så jag vill skapa en kontrapunkt genom att bygga en helt analog installation i konsthallen.

 På ena sidan har han byggt något som liknar ett gammaldags internetkafé. I skärmliknande öppningar ser man en utsikt över Skövde man aldrig tidigare kunnat se. Han har gjort periskop som speglar in himlen högt däruppe i de tomma skärmhålen.  I andra änden av hallen har han byggt en lång helt mörklagd gång med en liten öppning i änden. Långa korridorer är vanliga i datorspelens värld, men den här är som sagt helt analog. Överallt i hallen står skärmar som lyser tomt blå. Och på golvet är en lägerplats uppbyggd. Men på eldens plats står ett stort isblock och droppar stilla med ett ljud som för tankarna till kinesisk vattentortyr. I hallen står också en mera traditionell skulptur som byggts av datorskrot som samlats in.  Spelet kan börja...


Olle Essvik, foto:Laura Elmersson

Här sker nu en massa aktiviteter. Studenter från dataspelsutbildningen i Skövde träffar konststudenter från Valands Konsthögskola. En av tankarna är att de ska ge nya impulser till varandras skapande. Som extra input kommer an rad internationellt mycket välmeriterade artister att hålla kurser för studenterna.

Nya Zeeländaren Julian Oliver är känd för att ha skickat kryptiska sms via hackade telemaster och byggt datorer som fångar upp och visar datatrafiken i ett område. Hans arbeten är ofta subversiva och teknikkritiska.

Mexikanske konstnären Brody Conlon arbetar med det vi i Sverige kallar LAJV, dvs rollspel med allvarligt syfte. Han kallar det själv social koreografi. Här har han ingen egen konstnärlig roll i det här projektet, utan fungerar som inspiratör och katalysator för studenterna. Han vill hjälpa till att skapa "akward situations" som studenterna kan få energi och skaparlust ut.


Peter Munthe-Kasse workshop, foto:Laura Elmersson

Tracy Fullerton har en tjugoårig erfarenhet som speldesigner och forskar numera inom dataspelsområdet.

Vist låter det annorlunda. och det är del i en strategi som Skövde Konsthall har. I år arbetar man med konstens relation till vetenskap och vetenskapliga institutioner. Deras föregående utställning hette Hur man blir en framgångsrik tiggare i Sverige och presenterade ett konstnärligt forskningsprojekt som Cecilia Parsberg arbetar med.

– Som konstinstitution behöver vi ständigt utmana vår roll som utställningsplats, särskilt utifrån vad och hur vi visar konst., säger konstchefen Tomas Oldrell.

Och konstintendenten och parhästen Tomas Asplund Gustafsson fyller i och stryker under:

­– Vi kan inte längre bara vara en neutral plats för färg och form utan vi måste utmana våra besökare och oss själva. Den här utställningen är ett nytt sätt för oss att jobba och vi hoppas ni ska tycka det är lika spännande som vi gör.

Någon klok person har sagt att konstens kvalitet kan mätas i det antal samtal den genererar. Hoppas publiken hittar hit för här på Art and game Obstruction finns det så mycket att prata om.

BO BORG


Olle Essviks datakafé, foto: Helga Härenstam