Urkraft, Island i färg och vatten

En upplevelse av Island

17 maj - 6 sep 2015, Akvarellmuseet, Skärhamn
Rúrí / Water Vocal – Endangered I, Foto: Friðrik Örn Hjaltested

Ljudet av forsande vattten fyller rummet i kraftigt brus. Mäktiga vattenkaskader störtar nedför väggarna i Akvarellmuseets stora utställningshall. Det är den isländska konstnären Rúri som med installationen Water Vocal-Endangered-I, projekterad på tunn textil och med inspelat ljud, låter oss få en intensiv upplevelse av styrkan och skönheten i Islands forsar, men även inse dess hot av nutidens behov av vattenkraftverk.

Sedan tretton år tillbaka leder Bera Nordahl framgångsrikt Akvarellmuseet som nu i sommar firar sitt 15-årsjubileum. Isländska som hon är kan hon inte bjuda in hela publiken till fest i sitt älskade hemland. Istället låter hon oss uppleva Island genom den isländska konsten i en fint genomarbetad, pedagogiskt upplagd utställning på Nordiska Akvarellmuseet Urkraft- Island i färg och vatten som berättar om Islands natur och människor.

Island, denna mytomspunna sagoö av is och eld mitt ute i Nordatlanten, hörde under århundranden samman med Danmark innan det blev en självständig republik 1944. Tiden under Danmark var mången gång tuff och stora förödande vulkanutbrott gjorde det inte lättare för islänningarna att leva och överleva på sin ö. Men islänningar är av ett segt släkte. Och genom alla generationer har de gamla berättelserna från vikingatiden hållits aktuella och givit islänningarna en stark identitet.

Idag är innevånarna drygt 300.000, bara något fler än halva Göteborg. Utifrån den lilla befolkning som islänningar är och har varit, samt att det var så sent som först in på 1900- talet som den nutida isländska kulturen började växa fram, är det imponerande många som inom kreativt skapande vunnit stora internationella framgångar.


Björk, Jóga, 1997 Musikvideo/Music Video Regissör/Director Michel Gondry

Bland utställande konstnärer är Rúri redan nämnd och både multikonstnären Björk samt den framgångsrike popkonstnären Erro, Gudmundur Gudmundsson, finns representerade i utställningen. den alltför tidigt avlidna George Gudni,1961-2011, inte att förglömma.

Björks musikvideo Jóga är ett av de första verk som möter besökarna. En video där hon tar oss ut på en resa i det isländska landskapet, visar dess skönhet och bräcklighet. Bredvid hennes verk finns burleska väggmålningar och akvareller av Sigga Björg Sigurdardóttir. Hennes verk utan titlar fascinerar med bisarra figurer som föder tankar till intensiva kamper med mytiska väsen som finns i naturen och som det sägs att islännningar gärna tror på.

Ett av de tidigaste verk som köptes in till museets egna samling är Sólveig Adalsteinsdóttirs burkar Avdunstade vattenfärger i glas, ett verk som visats otaliga gånger. Nu blir upplevelsen pånyttfödd då står det fint placerat vid ett fönster med ljus från vatten och klippor i bakgrunden, .

En av de absolut främsta av Islands konstnärer är Jóhannes S. Kjarval (1885-1972). Här är han representerad med några insiktsfulla porträtt mycket känsligt tecknade i tusch samt en stor akvarell med uttrycksfullt skildrade hästar. Samtida med honom var den store akvarellisten Ásgrimur Jónsson (1878-1958) som så fint kunde tolka det isländska landskapet och ljuset i det.

Det finns så mycket mer att berätta om Urkraft- Island i färg och vatten. Det är en utställning som ger en inblick i vårt vackra, karga grannland. En utställning som väcker mersmak av Islands natur och människor.


Erró, Hej älskling/Hello Dear

Samtidigt med denna utställning visas som brukligt även en ny utställning utifrån museets egna samling, Vattenkonst I. Till denna utställning återkommer Zenit då Nordiska Akvarellmuseets jubileumsår kommer att firas i mitten av juni med premiär av en årligt utkommande bokserie om akvarellkonst.

 

Nen Arnell

 

Detagande 14 konstnärer: Àsgrimur Jónsson, Björk, Eggert Pétursson, Erró, Gabríela Fridriksdóttir, George Gudni, Gunnlaugur Scheving, Helgi Pogils Fridjónsson, Jóhannes S. Kjarval, Ólafur Elíasson. Rúri, Sigga Björg Sigurdardóttir, Sólveig Adalsteinsdóttir, Svavar Gudnason


Sigga Björg Sigurðardóttir


ÁsgrímurJónsson, Mt. Ketillaugarfjallin Hornafjörður, 1912 National Gallery of Iceland