Konstpark Stora Bryne

Samtidskonst i historisk utomhusmiljö

16 maj - 9 augusti 2015, Stora Bryne
Isabell Eriksson, Foto: Bo Borg

Stora Bryne är en herrgård som ligger strax utanför Järpås på Varaslätten. Den strama mangårdsbyggnaden i trä är byggd 1801. Den ligger vackert på en höjd. Den är omgiven av två äldre flygelbyggnader alltsammans inbäddat i en lummig grönska av ett speciellt slag. Både park och byggnad är alltså från sent 1700-tal - tidigt 1800-tal och har successivt förfallit och bedagats. Men nu görs ansträngningar för att återställa och aktivera anläggningen.

Husets fasad börjar etappvis återfå sina ursprungliga grå nyanser och nu återstår bara den ohistoriska gula färgen som målades på i början av1900-talet på baksidan.

Byggnaderna är inneslutna på tre sidor av en så kallad engelsk park. Sådana blev moderna i slutet av sjuttonhundratalet. De var en reaktion mot de symmetriska och hårt tuktade så kallade franska parker som varit moderna. Nu ville man skapa "naturlig natur" på konstlad och noggrant arrangerad väg på ett sätt som passade herrgårdslivets smak och det dåvarande parkmodet. Slingrande stigar och gångar leder besökaren runt till skapade utsiktsplatser, lövgrottor och bersåer. Den här naturen, så kontrollerat "naturlig" den är alltså lika konstgjord som någonsin konsten.

Parken har vuxit igen genom åren, men nuvarande ägare har startat upprustningsarbeten. I parken har ägarna tillsammans med Lidköpings konsthall iscensatt en utställning. Man skulle kunna säga att en engelsk park var dåtidens samtidskonst, och nu får den möta dagens.


Moa Andersson, Foto: Bo Borg

Jag träffar projektledaren konstintendenten vid Lidköpings Konsthall Isabel Eriksson för ett samtal.

Hon jobbar mest med utställningar i Lidköpings konsthall, men hela kommunen är förstås hennes arbetsplats. Det känns då förstås särskilt angeläget att också ta samtidskonsten ut på landsbygden också.

– Vi har haft ambitionen att göra en utställning med så många av samtidskonstens olika uttryck som möjligt. Och att visa dem på ett sätt som är precis tvärtom som det görs i en vanlig konsthalls vita kub.

Så kom det sig att man för ett och ett halvt år sedan började skissa för en utställning i en helt annan miljö, med helt andra förutsättningar.

– Miljön bestämmer hur man uppfattar konstverken. Här i Stora Brynes engelska park blir de del av en historisk miljö, laddad med helt andra förutsättningar än konstens vanliga.

Den lummiga litet bedagade parken känns välkomnande.

– Här kan människor med olika intressen mötas. Hit kommer trädgårdsintresserade. Och de som är allmänt kulturhistoriskt intresserade. Och nu kommer också samtidskonsten hit. Och alla kan mötas och utbyta erfarenheter om de vill.


Berith Stennabb, Foto: Bo Borg

Några av verken är speciellt gjorda till den här utställningen och de andra är valda utifrån den här utställningens speciella förutsättningar.

– En av rubrikförslagen till utställningen var Morgondagens konstnärer i gårdagens miljö. Den är bra och säger mycket, men litet för lång. Så utställningen fick heta I tid & rum.

Det kommer att vara en rad så kallade programaktiviteter i utställningen. På helgerna under sommaren kommer det att anordnas konstvandringar, historiska vandringar och sagovandringar i parken. Härtill kommer ett musikprogram. mm.

När man går omkring i parken (som för övrigt är en unik attraktion i sig) får man vara beredd på konstnärliga överraskningar.

Under ett träd sitter en tuff gammal dam. Hon har coola attiraljer, bl a en slitsad kortkort klänning. Vi ser henne bekvämt tillbakalutad när hon tar sig ett glas och röker en cigg. Hon ser ut att ha det bra fast hon är i den åldern då hon förväntas ha Selma Lagerlöfknut och karamellstrut till barnbarnen. Men det skiter den här tuffingen i.  Moa Andersson har gjort en skulptur i keramik som visar att tiderna förändrats och de gamla kvinnorna med den. Jag gillar verkligen Moa Anderssons kaxiga korståg för kvinnors rätt att slippa de förutfattade meningarnas standardiserande tvångströjor.


Emille De Blanche, Foto: Bo Borg

Berit Stennabb har gjort tre cirkelrunda skulpturer tillverkade i metallnät. Jag ser dem som ett slags spröda tidsfångare där de står och successivt kommer att förändras i mötet med tiden, vädret och vinden.

Skulptören Emille De Blanche har gjort en stor kätting, liksom inpackad i tyg. Kanske en sinnebild för hur olika tidsepoker hänger ihop och att den ena inte fungerar utan det andra. Den visar hur ändrade proportioner och en annan miljö (kontext på konstfikonspråk) förändrar hur man tolkar ett föremål. Hennes skulptur får en speciell bildmässig kraft i mötet med den lummiga grönskan med mangårdsbyggnaden i fonden.

Litet här och där i parkens träd roterar metallplattor sakta som stora prydnadsföremål. De är mönstrade på ett sådant sätt att ljusmönster och speglingar varieras av de frampolerade mönstren, ljuset och rörelsen. En annan dag med annat väder kommer de att visa helt andra ansikten. Det är gjorda av Staffan Dahlin.

 


Staffan Dahlin, Foto: Bo Borg

Genom den öppna dörren på en ekonomibyggnad ser man en svartvit film flimra ryckigt. Det är en kort episod, ett fragment ur minnets lynniga arkiv. Man ser en person på långt håll som ställer sig på händer under vatten så bara fötterna sticker upp över vattenytan. Fascinerande är bara förnamnet. Etta Säfves verk är spännande och fungerar suveränt som installation i den här miljön.

Niklas Fännick har gjort olika djur av metallskrot som sitter på trädstammar och stubbar.

Plötsligt hör man märkliga ljud, som av gorillor och jättegrodor, aparta högljudda läten som blandar sig med parkens egen fågelsång. I det här idylliska sammanhanget väcker de an rad frågor. Man ser ingenting, men där ligger en fäll där man kan sätta sig och spana., Det är en fantasieggande ljudinstallation av Ulf Söderberg.

I sommar blir Stora Bryne ett utmärkt utflyktsmål med bra förutsättningar för en picknik i det gröna med mycket intressant att uppleva och prata om.

 

BO BORG

 

Konstpark Stora Bryne

medverkande artister: Berith Stennabb, Niklas Fännick, Etta Säfve, Moa Andersson, Emile De Blanche, Stefan Dahlin, Ulf Söderberg

 

Arrangör: Lidköpings konsthall och värdparet på Stora Bryne


Etta Stäfve, Foto: Bo Borg


Niklas Fännick, Foto: Bo Borg