Rigoletto, Göteborgsoperans Skövdescen

Rigoletto på tältturné

15 april - 30 maj 2015, Turné i Västra Götaland
Mats Persson (Rigoletto) , Sofie Asplund (Gilda), Foto: Tilo Stengel

En klassiker på ett helt nytt sätt! Göteborgsoperan sätter upp Guiseppe Verdis älskade opera Rigoletto i ett tält och far ut på turné i regionen under april och maj.

Det var premiär den 15 april i Skövde med regnet smattrande mot tälttaket. Det blev en mycket speciell upplevelse. Tältkonceptet kräver många speciallösningar. Publiken sitter runt en centralt placerad scen. Orkestern besår av tre musiker och ensemblen på scen är åtta sångare. Det lilla formatet skapar en intimitet som ger en annan och närmare ingång till dramat än operans vanliga storskalighet. Succén var inte att ta miste på.

Operans konstnärlige ledare Stephen Langridge förklarar en av ambitionerna:

– Ett nytt perspektiv för alla som redan kan verket och en dynamisk, lättillgänglig inkörsport för dem som aldrig sett en opera.


Tomas Lind (Kungen), Glenn Kjellberg (Borsa/kör), Karl Peter Eriksson (Ceprano/kör), Erik Lundh (Marullo/kör), Foto: Tilo Stengel

Huvudrollen spelas av en av Göteborgsoperans fasta solister Mats Persson, en bred och rutinerad artist som gjort allt ifrån barock till nutida musik. Han har spelat flera stora roller hemma på Göteborgsoperan och gjorde en huvudroll i La serva padrona som spelades på Skövdescenen förra året.

Hur ser han på att lämna Göteborgsoperans jättemaskineri och spela Rigoletto i ett tält?

– Det är många fördelar med den här uppsättningen. Vi kommer så nära publiken. Och vi möter en annan och delvis ny publik. Och vi blir ett litet och sammansvetsat gäng som ska ut på vägarna.

Föreställningen sjungs på svenska i en ny bearbetning och översättning av Rikard Bergqvist.

– Jag gör hellre den här uppsättningen än en traditionell Rigoletto, även fast jag förstås gärna gör den också, säger Mats Persson.

Han har den manliga huvudrollen och är på scen mest hela tiden. Han har en intensitet i sina scener som gör att man känner hans närvaro även när han inte är på scen.

– Här är det avgörande att sång och agerande blir lika viktigt, säger han

Regissören Rikard Bergkvist har haft en tydlig vision och inriktning för den här uppsättningen.

– Rigoletto är allt-i-allo på ett lyxigt men skumt gym. Hans chef, en sexmissbrukande finansman och politiker, inleder en farlig relation med Rigolettos dotter Gilda – och hjälpredan förvandlas till hämnare.


Rikard Berqvist, Foto: Bo Borg

Rikard Bergqvist berättar att han tycker att han vill skapa en kombination av det italienska drivet och temperamentet med en uppskruvad samhällssatir.

– Jag har plockat upp flera händelser och företeelser ur samtiden. Och gjort en ny bearbetning och översättning som uppdaterar historien och dialogen.

 

Vi får alltså se en Rigoletto i Converse och gymnastikkläder. Och en Gilda i tights och en skummis i polisuniform. Men i botten finns förstås grundberättelsen om en (över)beskyddande far och hans kärlek och svekfullheten hos den sexmissbrukande "kungen".

Det blir en spännande föreställning, med många starkt gripande scener. Operan kan ju som ingen annan konstform ta fram och förstora de stora känslorna som kärlek, svek, övergivenhet och så vidare. Där orden går bet tar musiken vid och går vidare.

Den här föreställningen vände de svåra tekniska förutsättningarna, med takdropp, dålig akustik, bullrande värmefläkt och liten ensemble och minimal rekvisita till sin fördel. Den dramatiska och tragiska historien fick välkända händelser i vår tid som klangbotten.

– Vår Rigoletto är Verdis opera i nytt format: med två musiker, en kör på tre personer och några av våra absolut bästa sångare. I vårt operatält hamnar du riktigt nära händelsernas centrum.

– Vi vill göra Verdis opera i ett nytt format. I vårt operatält hamnar du riktigt nära händelsernas centrum, säger Rikard Bergqvist.


Mats Persson, Foto: Bo Borg

Musiken som vanligtvis spelas av full orkester spelas av en eminent trio av högkompetenta musiker under ledning av Joakim Kallhed.

När man kommer artisterna så nära som i det här tältet förstår man hur viktig varje insats är och vilken fantastisk liten ensemble man valt för det här projektet.

Sofia Asplund glasklara och ändå så känslomättade sopran går igenom varje känslopansar. Och tenoren Tomas Lind har allt som behövs för att ge "kungen" den hänsynslöshet och självupptagenhet som rollen kräver och han sjunger de klassiska sångerna på ett förstklassigt sätt. Och Mats Persson gör sin sammansatte Rigoletto till en hel karaktär. Och som han sjunger...

Och så operan Rigoletto. En av de allra mest älskade och spelade. Så full av fantastisk musik. Och så rik på mänskliga känslor att den ständigt inbjuder till nya tolkningar både av helheten och de enskilda rollerna.

Den här tältföreställningen är en unik uppsättning av Rigoletto både till form och innehåll som du inte ska missa.

 

BO BORG


Tomas Lind och Sofie Asplund, Foto: Bo Borg

Göteborgsoperans Skövdescen

Rigoletto av Giuseppe Verdi

Regi: Richard Bergqvist

I rollerna:

Tomas Lind, Mats Persson, Sofie Asplund, Peter Loguin, Karolina Blixt, Erik Lund, Glenn Kjellberg, Karl Peter Eriksson

Våren 2015 tar GöteborgsOperan Verdis Rigoletto på tältturné till sju orter i Västra Götaland. I samband med operabesöket blir det även fler arrangemang, till exempel konserter med lokala artister. Tältturnén görs i samarbete med kommuner och andra aktörer på spelplatserna och är en del i GöteborgsOperans arbete att öka intresset för opera och nå ut till fler.

Tältturnén besöker sju orter under våren 2015.

 

15–19 april, Skövde

23–25 april, Vänersborg

29 april–2 maj, Kungshamn

7–9 maj, Borås

13–16 maj, Partille

21–23 maj, Ulricehamn

28–30 maj, Tidaholm 


Mats Persson, Foto: Bo Borg


Tomas Lind och Sofie Asplund