Inka Art Glass

"Glas är ett magiskt material"

18 april - 9 maj 2015, Unikt glas
Lina Nieminen och Niklas Fröjd

Inka Art Glass, det vill säga, glasblåsarna Niklas Fröjd och Lina Nieminen samt konstglas-sliparen Simon Holm ställer just nu ut på Unikt glas. Niklas Fröjd, mästare med över 25 års erfarenhet, är född och uppvuxen i Glasrikets Kosta. Men det var inte självklart att han skulle börja med glas.

 – När man var ung kanske man mer tänkte att man skulle flytta till en större stad men det var på den tiden det var lätt att få jobb och efter gymnasiet började jag på bruket. Jag fick lära mig allt från grunden och insåg snart att det var jättekul.

 Det blev tio år på Kosta och sedan följde lika många år utomlands. Han har jobbat som glasblåsare i Norge, Nya Zeeland, Sydafrika och USA.

 – Det har varit otroligt kul och givande. Sverige är ju känt för sitt glas, så när man kommer utomlands är folk givetvis intresserade.

Vad är det då som lockar med glas?

– Känslan att jobba med det, det är så varmt och du vill egentligen röra det med händerna, men det går såklart inte, du får använda tidningspapper och olika verktyg. Sedan är det att man försöker styra glaset. Man vet ganska exakt vad man vill göra men den stora utmaningen är att få till det precis så som man vill. Att få till det exakt är det man är ute efter men ibland är det kul om det strular lite och blir bra ändå, säger Niklas Fröjd.


Niklas Fröjd

 Niklas Fröjd och Lina Nieminen har jobbat tillsammans i fem år. De blåser sina egna glas men samarbetar under namnet Inka Art Glass.

 – Simon (Holm) har länge slipat våra glas och nu tyckte vi att vi borde göra någonting tillsammans, säger Lina Nieminen.

Hon kommer från småländska Sävsjö och blev tidigt intresserad av glas.

– Min mormor samlade på glas och jag har alltid tänkt och funderat kring hur man gör olika glas.

Lina är utbildad i Kosta och Orrefors och har jobbat med glas i drygt fem år. Tidigare har hon arbetat med andra material som textil konfektion, teckning, grafisk design.

– Det har nog varit ett sökande efter ett material och nu har jag hittat rätt. Nu är jag fast.

Glas är ett magiskt material att jobba med även om det inte är så lätt men det är också lite av tjusningen i det, säger Lina Nieminen.


Lina Nieminen

De beskriver samarbetet när de blåser glas som att spela i ett band. Lite som när jazzmusiker improviserar. Det räcker att de tittar på varandra för att veta när det är dags för nästa moment.

– Man jobbar ofta två och två och när jag jobbar med tex Lina så talar jag inte om för henne vad hon ska göra, utan hon vet det, säger Niklas.

– Du måste tajma, man har inga stora marginaler, inte för kallt, inte för varmt. Det är ett samspel och vi har jobbat ihop oss under några år, en assisterar och en blåser med olika moment. Det ska räcka med att titta på varandra så vet man att det är dags för nästa moment. Men samtidigt som man har klart för sig hur man ska göra kan allt hända på vägen. Det är ju ett levande material och allt fungerar inte heller likadant varje gång. Det är det som är det fascinerande tycker jag. Allt blir lite unikt, säger Lina.

– Det händer saker när man håller på. Jag har jobbat som glasblåsare i 28 år men vissa dagar händer det saker som får en att tänka: Oj, varför har jag inte gjort så här förut, säger Niklas.

– Jag vet vad jag själv vill säger Lina och har en tydlig tanke när jag börjar men det är också så att man söker i materialet tror jag. Det händer ofta något och man hittar vägar när man jobbar, det ena ger det andra.

 

 

ROGER JOHANSSON


Niklas Fröjd


Lina Nieminen