Arne Bourghardt, Henrik Allert

Mystiska bilder och arkaiskt formspråk

7-25 mars 2015, Dergårdsgalleriet, Lerum
Ur serien Från savannen, Henrik Allert

Föreningen Konstvännerna Rosengången i Lerum väljer sina utställare med omsorg. Denna vår visar man i Dergårdsgalleriet fyra konstnärer som väl behärskar sina tekniker. Två keramiker med helt olika uttryck, och två bildkonstnärer.

Först ut var Gertie Larsson, keramikern som är lergodset troget i sina färgsprakande, fantasifulla havsdjur och närmast orientaliskt dekorerade skålar, samt textilkonstnären Maria Spak som förutom intressanta dubbelvävar visade akvareller med djup och välstämda färgackord. Denna utställning är nyligen avslutad och i stället har Henrik Allert och Arne Bourghardt intagit arenan.

Keramikern Henrik Allert fascinerar som alltid med sitt arkaiska formspråk gestaltat i masker och naturväsen, formade med kraft och känsla för lerans gränser. Som en schamansk överstepräst låter han oss ana eviga sanningar om människans plats i skapelsen, om att vi är djur bland andra djur och att allt hör samman och går i vartannat. Intressant är att några nya gestalter tagit plats bland hans så välkända former.


Ur serien Från savannen, Henrik Allert

Det är de stora kattdjuren som här fått låna kropp och uttryck åt Henrik Allerts grundton av sorgsenhet och melankoli i en serie verk med titeln Från savannen. Vi bör se dem som självporträtt. Särskilt drabbas jag av det gula lejonet, som först mest väckte min nyfikenhet genom sin lysande gula glasyr, nytt för konstnären, men som när jag bekantar mig med det, vädjar till min ömsinthet och väcker min instinkt att beskydda.  Och vördnad och respekt.

Konstföreningen har valt att tillsammans med Henrik Allert visa teckningar och akvarell/akryler av Arne Bourghardt, som är de två uttrycksformer han helst arbetar i. Formatet är litet vilket bidrar till en känsla av intimitet och rumslighet, trots att de är abstrakta.

– Teckningarna gör jag i blyerts. Dom är lätta att arbeta med var som helst och att föra med sig på resor. Svärtan i bilderna får jag fram med 7:ans stift, jag fyller ytan och gnuggar på. Akvarell/akrylerna och teckningarna – det är två olika saker. Förr var mina akvareller i större format, men nu gör jag små saker. Det är skönt att kunna avsluta. Jag arbetar på känsla, ser vad bilden behöver, prövar mig fram.


Djur, Henrik Allert

Färgen betyder mycket för Arne Bourghardt liksom den spänning akrylen och akvarellen skapar tillsammans.

– Akrylen är stum och kontrasterar mot akvarellen som ger lyster men också är oförutsägbar. Man kan inte säkert veta vad som kommer att hända med färgen.

Resultatet blir associativa bilder där betraktaren fritt väljer tolkning. För att inte styra betraktarens öga saknar verken namn, och de spår av figurationer som kan finnas är inte heller givna. De geometriska formerna kan tyckas som portar in till ett landskap eller varför inte till en annan dimension av vårt medvetande. Just det osäkra, det mystiska, bidrar till att Arne Bourghardts bilder samsas så väl med Henrik Allerts arkaiska formspråk. En väl vald kombination.

 

BIBBI OLSON

 


Utan titel, teckning. Arne Bourghardt


Utan titel, akvarell/akryl. Arne Bourghardt


Utan titel, akvarell/akryl. Arne Bourghardt


Utan titel, akvarell/akryl. Arne Bourghardt