Anna Persson

”Om beige har jag tänkt”

20 sep – 12 okt 2014, Göteborgs Konstförening
Anna Persson

Anna Persson bygger upp en bildvärld där det vardagliga möter en mångbottnad, tillskruvad verklighet. I hennes verk finns ett spänningsfält mellan det barnsliga och auktoritära, mellan leken och de plikter samhället kräver.

– På håll ser det bara ut som ord men när man kommer nära så ser man en historia, orden blir till berättelser, säger hon.

Berättelserna är ständigt närvarande i Anna Perssons konst. Ibland roliga och dråpliga men även allvarliga. Precis som i det verkliga livet är det ibland svårt att upptäcka den röda tråden i de berättelser som mejslas fram men igenkänningsfaktorn är ändå hög.


Anna Persson

Utställningen ska inte ses som enskilda verk utan mer som tredimensionella målningar. En installation som innehåller både skulptur och målningar. Anna Persson har den här gången medvetet arbetat med färgskalor som ska föra tankarna till 1970-talet.

”Då jag gick på förskola skulle alla barn utan undantag sova en stund på eftermiddagen. Så var det bestämt. Fröknarna skulle ha egen tid utan barn för att planera. Jag kunde inte sova. Ingen del i mig var gjord för att sova på dagtid. Jag försökte verkligen att slappna av, vara tyst och hänge mig till drömmens land. Det gick sådär. De mjuka madrasserna som låg utspridda i det mörklagda vilorummet transformerades till ett fängelse där ytan och rörelseschemat var begränsat. Vi hade fått ett förtroende att ligga stilla på denna textilklädda yta och bara vila, inte prata. Jag bröt mot madrasskodexen och blev hänvisad till ett eget rum”.


Anna Persson

När man kliver in i utställnigsrummet och kommer nära är det också något som stör. Madrasskulpturerna blir som några slags konstpoliser, uniformerade väktare som försöker hålla ordning på målningarna och dess innehåll. Alla de människor i bilderna som ropar: Åhå, vadå, hallå… Ekon som studsar mellan målningarna.

 

ROGER JOHANSSON

 

 

I Lilla Galleriet visas samtidigt grafik av Alexandra Kern.

 

Att söka en plats i stadens och naturens rum är ett pågående bildtema i Alexandra Kerns arbeten. Naturen som både omfamnar och hotar. Staden som dirigerar dess invånare, djur och människor, i sitt flöde.


Anna Persson


Anna Persson


Anna Persson


Alexandra Kern