Raine Falkås

Varmt och tillgängligt bildspråk

6 - 21 september 2014, Galleri Lucifer, Skövde
Raine Falkås

I lördags (6 september) öppnades en utställning med Raine Falkås (f 1962) på Galleri Lucifer i Skövde.  Det visar sig vara en rolig utställning fylld av infall med arbeten i olika tekniker och teknikblandningar. Det märks att han vill berätta med sina bilder, men det är aviga berättelser som inte ger sig så lätt till känna. Det är ett varmt och tillgängligt bildspråk det är lätt att trivas med.  Man går och letar efter betydelser, men bildernas berättelser är lika närvarande och svårfångad som en solkatt.

Zenit träffar Falkås för en pratstund ibland bilderna i galleriet. Och den första frågan var förstås hur det kom sig att han började med konsten.

– Jag läste matte och fysik på högskolan i Göteborg. En dag gick jag på en elevutställning på Valand i Göteborg. Och då hände något avgörande.

Det var en upplevelse som gav sådan mersmak att den födde tankar om att helt byta yrkesbana. Han börjad söka till konstskolor. Han sökte och kom in på Gerlesborgsskolan.  Efter den grundläggande utbildningen där, kom det att bli inriktning på grafik. Han blev antagen till konstutbildningar på högskolan i Skövde. Han flyttade i den vevan till Nossebro där han är bosatt sedan dess. Han gick vidare på högskolekurserna i koppargrafik och sedan på den då helt nya utbildningen i det som då kallads datorgrafik.

– Det var särskilt roligt och stimulerande att gå kurserna i datorgrafik för entusiasten och pionjären Bernt Jutemar, själv framstående grafiker. Det här var ju på tiden före PC-datorns genombrott, så datortekniken var med dagens mått mätt skäligen enkel. Men vi bröt nya oprövade vägar för vårt konstskapande.

Hur funkar det där med datorgrafik?

– Jag tecknar i datorn. I mitt fall använder jag inte datorplatta och elektronisk penna. Jag har blivit van att rita med datormusen. Det ser kanske avigt ut, men jag är van och det funkar fint för mig. Och jag jobbar på ett sätt så att det syns att bilderna är gjorda i datorn, t e x med pixliga linjer.

Att arbeta med bilder i datorn blir ett annorlunda arbetssätt. Egentligen tycker han att "digital print" är ett bättre begrepp än datorgrafik.

– Man kan göra ändringar snabbt. Nackdelen är att man inte alltid hinner reflektera och smälta. Men det går å andra sidan lättare att göra om och ändra.

I några blandteknikarbeten har han använt datorn för färgläggning. En del bilder är helt gjorda i datorn. En del har skrivits ut och så har bearbetning fortsatt utanför datorn. Åter andra scannas in igen därefter och så har arbetet fortsatt i datorn.


Raine Falkås

Hans bilder har ofta ett landskap i botten. Så placerar han in figurer i olika miljöer. Och så kan spelet börja... Det blir ofta bilder som är föreställande utan att egentligen föreställa något. Men de innehåller alltid en berättelse.

– Det finns en historia som jag försöker reda ut vilken det är.

Det är mycket grått och rött både i måleriet och grafiken. Det är förenklade figurer, gärna med en rörelse i bilden. Det utspelar sig ofta ett stillsamt drama i hans bild

– Jag jobbar med en långt driven förenkling. Har bara med detaljer om berättelsen behöver dem.

Man kan i flera av målningarna se ett släktskap med stilbildaren och det stora enklas lågmälde apostel Torbjörn Nolkrantz. Deras harar till exempel tycks ha ett nära släktskap.

– Mina bilder är inte nödvändigtvis vackra. Uttrycksfullheten är viktigare än skönheten. Men berättelsen är det viktigaste.

Förutom grafiken och målningarna visar han också stående bilder. Han har skrivit ut på transparent film och monterat mellan styva plexiglasskivor. Ljuset spelar med och ger bilderna ytterligare bildskärmskänsla. Han visar också modellerad skulpturer i litet format. Här finns en apa och några kungar bland motiven.


Raine Falkås

Som så många konstnärer har Raine Falkås fått ha "brödjobb" vid sidan om konstnärskapet. Hans kunskaper i matte och fysik har lett in skolan som lärare.  Men sedan fem år arbetar han som konstnär på heltid.

Han är glad åt den här utställningen.

– Det är roligt att visa måleri eftersom jag förknippas mest med grafik.

Vilka konstnärer gillar han?

– Henrik Allert och Kerstin Bergh är favoriter.

Intressen i övrigt?

– Jag spelar pingis på serienivå. Och så syns mitt naturintresse i bilderna.

Sedan tre år är Raine Falkås ordförande i Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad. Han har varit engagerad i de stora internationella workshop och utställning som anordnats av grafiknätverket ENDEGRA, som i år hade sina aktiviteter i Skövde och Tidaholm.

 

BO BORG


Raine Falkås


Raine Falkås


Raine Falkås


Raine Falkås