Nääs konsthantverk

Konsthantverk på Nolhaga slott

14 juni – 14 september 2014, Nolhaga slott
Christina Roos

Äntligen! Konsten är tillbaka på Nolhaga slott i Alingsås. Visserligen bara för sommarsäsongen, men alla hoppas på en fortsättning. Just nu visar Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturföreningen Tornet i samarbete med Nääs konsthantverk verk av konstnärer knutna till Nääs. Textil, keramik och glas samverkar till en inbjudande och smakfull helhet i ett av de vackraste rummen på Nolhaga slott.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Det är många som saknat utställningarna på slottet, från den tid när kommunens konsthall hade sin verksamhet förlagd här, och som nu uttrycker sin glädje över att åter få möta konst här.

Ibland måste det gå rasande fort och då gäller det att hitta rätt handlingskraftiga person. När Alingsås kommun som äger Nolhaga slott hastigt och lustigt kom på att man ville ha café- och restaurangverksamhet i slottet över sommaren, medan man väntade på resultatet av ännu en utredning om framtida användning, nappade krögaren Ulrik Lindelöv på erbjudandet.  Slottets dörrar hålls nu åter öppna för allmänheten. Under flera år har Nolhaga slott bara varit tillgängligt för slutna sällskap. Den forna konsthallens rum på andra våningen stod tomma när Lindelöv tog över. Gärna konst igen, tyckte han och kommunstrategen Anna Davidsson, som vet hur mycket alingsåsarna längtat. Kontakt togs med kulturchefen men där ansåg man sig inte ha resurser och tid. Den som däremot antog utmaningen var Roxanna Krysell på Studieförbundet Vuxenskolan. Med en ytterst liten budget och bara 14 dagar till förfogande tog hon kontakt med Nääs konsthantverk och tillsammans skapade de en högkvalitativ utställning med verk av sju konstnärer.


Christina Roos

Sju konstnärer kan låta mycket i ett enda rum men med ett sparsmakat urval får varje verk tillräckligt med utrymme för att inte helheten ska bli plottrig. På en vägg möter vi keramikern Marie Strand-Dahls fantasieggande skelett, skapade i samarbete med konstsmeden Bengt Johansson.  Mittemot, i den vackra fönsteralkoven, några av hennes byggda urnor. På en annan vägg finns Lena Nilssons glasskulpturer; spännande former som lätt låter sig associeras till uppförstorade lavar, mossor och annat hämtat ur naturen. Mycket organiskt. Så har verken också namn som Gren och Under ytan.

Christina Roos underfundiga, seriefigurslika keramik har fått sin plats i utställningen, liksom brukskonsten av Maria Kristofersson, Gunilla Kihlgren och Lena Willhammar. Annika Andersson visar en av sina finnvävstapeter med mönster hämtad från den bohuslänska dubbelvävsskatten.  Tapeten återkommer i upprepningar i digitalt tryck på polyestersammet.  Ett mycket intressant möte mellan gammal och ny teknik. Utställningen innehåller också flera av Anki Olebrings humoristiska smycken av återbruksmaterial; ett halssmycke för den cocacolafrälste och flera ringar.

Besökarna under öppningsdagen var entusiastiska. Det blev uppenbart hur mycket många längtat efter att åter få möta konst på Nolhaga slott.

– Det här är fantastiskt! jublade någon. För det var så fint när det var utställningar här förr.

Låt oss nu hoppas att sommarens smakprov inte endast är en dagslända utan att Nolhaga slott igen får bli den mötesplats för konstälskare som det en gång var. Men då också med adekvat ljussättning. Dagens takarmatur gör ingen konst rättvisa.

 

BIBBI OLSON text och foto


Lena Nilsson


Marie Strand-Dahl, Bengt Johansson


Annika Andersson


Lena Nilsson


Marie Strand-Dahl