Läcköoperan

Falstaff på Läckö Slott

12 juli - 2 augusti 2014, Läckö Slott
Lars Arvidson, foto: Bo Borg

Opera på Läckö Slott är en av årets mest emotsedda sommarkulturevenemang. Biljetter till de alltid välfyllda arrangemangen bokas i god tid och att recensera föreställningarna är en prioriterad angelägenhet även för riksmedia. Undra på det, man har alltid utmärkta föreställningar och Läckö är en av Sveriges vackraste och mest stämningsfulla spelplatser.

I flera år har man här spelat operor av Benjamin Britten. Genom ”husdirigenten” Simon Phipps har man en helt unik spetskompetens på Britten och hans musik som man verkligen utnyttjats.

Årets föreställning är Falstaff av Giuseppe Verdi (1813-1901). Det är hans sista opera skriven 1899, då han stod på toppen av sin kreativa förmåga. Nu blir det komedi!

Handlingen, löst byggd på Shakespeare, är som alltid i operasammanhang inte alltid så lätt att följa. I år får vi dock en fräsch nyöversättning av texten av Läcköoperans primus motor Catarina Gnosspelius.  Det är en komplicerad berättelse om adelsmannen Falstaff vars frosseri i kostsam mat och dryck också får honom att försöka förföra stadens rika borgarhustrur. Vilket de blir oerhört lyckliga för enligt honom själv. Hur det egentligen står till med den saken får publiken döma om själv i en rolig föreställning.


Lars Arvidson, foto: Bo Borg

Falstaff spelas oftast av en liten tjock sångare. Dels för att vi ska förstå att han levt ett liv i stort frosseri och fylleri. Och kanske dels för att musiken passar bäst för en basbariton. Och då behövs en rejäl kagge för magstödet.

Så döm om min förvåning när jag för första gången träffar huvudrollsinnehavaren Lars Arvidson. Det visar sig vara en lång räkel (på imponerande 203 cm).

– Han ska få en rejäl kudde till magen, säger producenten Catarina Gnosspelius. Och han är en basbaryton av rang med ett större register och tonomfång än de flesta.

Lars Arvidson (f 1962) berättar om en annorlunda väg in i Operans värld.

– Hade någon sagt att jag skulle bli operasångare när jag var tjugofem skulle jag ha skrattat ihjäl mig.

Han spelade fiol. Var mycket intresserad av musik, så han började på Musikhögskolan i Stockholm för att bli musikpedagog. Under utbildningen uppmärkssammades han för sin röst och sin sång.

– Min sångpedagog tyckte absolut att jag skulle bli sångare. Och jag trivdes med det, så jag släppte fiolspeladet och gick en tvåårig sångutbildning  på Musikakademin. Och på den vägen är det.

Hans första operaroll var i en uppsättning på skolan av Mozarts Cosi fan Tutte.  Han uppmärksammades och rekryterades till prestigefulla Vadstensakademin. Hans sångarkarriär hade startat vid 32 års ålder.

– Nu är jag frilanssångare. Ett tufft, men oerhört kul och stimulerande jobb.

Han jobbar överallt där det dyker upp intressanta uppdrag. Han har sjungit opera i Stockholm (både på Kungliga operan och Folkoperan), Malmö, Potsdam, Oslo, på Norrlandsoperan och i Järvsö!

– Jag är nog den av de frilansande sångarna som jobbat mest i Sverige. Nu är jag bokad för ett och ett halvt år framåt. Förra året var jag med i fem uppsättningar och hade 240 övernattningar hemifrån.


Flygbild Läckö Slott, Kållandsö, Foto: Tore Hagman

Vad är det som driver dig att jobba så hårt?

– Jag har ett stort bekräftelsebehov som gör att jag är beredd att jobba mycket hårt för att bli bäst. Och så stortrivs jag på scen när jag både får sjunga och agera. Annars med för den delen.

Till rollerna i Falstaff hade man auditions där olika sångare får pröva för olika roller. Lars Arvidson behövde dock inte göra detta utan rekryterades direkt.

– Självklart ville jag göra Falstaff på Läckö. En drömroll för mig!

Lars Arvidson har en gedigen erfarenhet av utomhusopera.

– Akustiken på Läckö är bra. Och stämingen utomhus med vindbrus och fågelsång i luften skapar en speciell stämning som för in operans sagovärld direkt in i livet. Och utomhusopera är på något speciellt sätt särskilt lustfyllt för både oss artister och publiken.

Den här operan innehåller mycket fin musik som ställer stora krav på sångarna. Bland annat två maffiga arior för Lars Arvidsons Falstaff.

– Ariorna och hela den här rollen kräver mycket instudering och jobb med detaljer. Det fungerar fint för mig. Dels passar rösten och omfånget en basbariton som jag. Och det här är en roll när jag får agera mycket och det stortrivs jag med.

När vi träffas (på eftermiddagen den 23 juni) har man repeterat två veckor i Stockholm, och nu har hela den stora ensemblen flytta hit och börja repetera på plats på Läckö. När Lars och jag kommer dit är teknikerna i full gång med arbetet med spelplatsen. En av teknikerna berättar stolt att han också ska spela elefant i föreställningarna.

 Jag frågar vilken musik han gillar bäst att sjunga och han svarar Mozart, Bach, Wagner (här han flera drömroller han längtar efter) och Verdi där han nu fått sin huvudroll som Falstaff.

Han sedan svarat pliktskyldigt ja på de obligatoriska frågorna om han är nervös inför premiären.

 Vad ska han då göra efter den 2 augusti när Falstaffsejouren är över?

– Jag ska åka till Capri i två veckor och fira vår trettioåriga brölloppsdag.

Sedan ska han färdigställa en CD med visor av den religiöse artisten Börje Ring. Där sjunger han tillsammans med en jazztrio och ibland med ett band med bl a dragspel och fiol. Hans söner mixar. Och så är han bokad som operasångare lång tid framåt.

– Men nu är allt fokus inriktat på att jag ska göra en bra Falstaff. Och med en ensemble som den här finns alla förutsättningar. Det är rena lyftet att få spela på Läckö.

 

BO BORG


Lars Arvidson, foto: Bo Borg

Läckö Slott

Opera på borggården

Årets föreställning: Falstaff av Giuseppe Verdi

Dirigent: Simon Phipps

Regi: Märit Bergvall

I rollerna:

Sir John Falstaff - Lars Arvidson
Alice Ford -  Lisa Carlioth
Mr Ford, hennes make - Daniel Hällström
Nannetta, deras dotter -  Vivianne Holmberg
Fenton, kär i Nannetta -  Markus Pettersson
Meg Page, borgarhustru - Matilda Paulsson
Mrs Quickly, granne till Alice - Susanna Sundberg
Doktor Cajus - Kaj Hagstrand
Bardolfus, arbetar hos Falstaff - Fredrik af Klint
Pistola, arbetar hos Falstaff  - Jens Malmkvist
Ensemble - Matilda Wahlund, Jonatan Lönnqvist, Anders Rimpi
Älvkör - Julia Borg, Erika Broberg, Agnes Duvander, Amanda Karlsson, Linnéa Keihag, Matilda Lifvergren, Rebecka Wallroth

Konsertmästare Per Drougge
Orkestermusiker Helga Chojecki, Jenny Sjöström, Ioana Jjijan, Wojtek Chojecki, Annie Svedlund, Victoria Stjerna, Märta Eriksson, Kristina Halvordsson, Christian Berg, Lisa Reuter, Erik Ottosson, Kristina Ålåker, Gabriella Eeles, Romola Smith, Mario Saez Lopez, Fernando Cintra de Andrade, Elinor Berg, Jonas Larsson, Bjørn Bjerknæs-Jacobsen, Liv Dahrén, Patric Malm

Premiär den 12 juli och därefter föreställningar varje tisdag, onsdag, fredag och lördag fram till och med den 2 augusti.