Samlarens blick - konst ur samtida samlingar

Ur västsvenska samlingar

30 april - 8 juni 2014, Bohusläns museum
Tomas Lundgren Anonymous Girl, 2013.

En bred exposé över svensk samtidskonst så presenterar Bohusläns museum i Uddevalla sin utställning Samlarens blick - konst ur samtida samlingar. Kanske hade det varit mer överensstämmande med själva utställningen om begreppet bildkonst använts istället för konst i temanamnet, då det är bildkonst i rektangulärt format att hänga på väggen det handlar om.

Samtidskonst är så mycket mer, men det är troligen bildkonst samlare främst köper in. Och det är ur två västsvenska samlingar verken är inlånade, omkring 70 verk av fler än 40 olika konstnärer.

Första anblicken vid inträdet i lokalen är ett i färg varmt mottagande med Peter Johanssons bilder i fonden. Denne konstnär som med sin konst ruckar och sticker hål på upphaussad hembygdskultur och nationalromantik. Härligt dalaröd lyser den breda ramen runt hans parafras av Zorns stora självporträtt där han återskapat scenografin och placerat sig själv i Zorns position, sedan låtit en fotograf föreviga händelsen.


Annica Karlsson Rixon, The artist luncheon 1997.

Och fotokonst är det som dominerar i utställningen. Denna konstart har vuxit sig stark under de senaste decennierna. Närmare hälften av konstnärerna är fotokonstnärer, där kvinnors verk får dominera. Bland dem Eva Klasson som representeras med en hel serie foton av utvalda former i en människokropp. Tekniken är analog med svart/vita foton i gelatinsilver. Bilder från 1975 då fotovillkoren och hantverket var helt annorlunda än i dagens datorbundna tekniker som har många olika val att använda i framtagningen.

En del av utställningens fotoverk är välbekanta såsom Annika von Hausswolffs och Annica Karlson Rixons scenografisk uppbyggda bilder. En del verk var även med i den utställning av en samlares verk som Konsthallen visade för omkring tio år sedan, bland dem Tuija Lindströms strykjärnssula, kanske också hennes flytande kvinnokroppar. Dessa tre kvinnor som så starkt lyft fram fotokonsten.

En annan konstnär vars verk jag minns från tidigare samlarutställning är Leif Elggrens verk i enbart gula och svarta varningslinjer helt lika varandra men med olika årtal 1977 och 2001, ett konsekvent tänkande


Eva Klasson ur serien Le troisieme angle Paris 1975. Foto: Sigrid Carlsson

Där finns en kronologisk linje som löper medsols i utställningen och intressanta verk att bekanta sig med men den väcker ingen större entusiasm hos mig. En bättre introduktion till tanken bakom utställningen skulle göra gott, likaså en hjälpande text. Är det jag som blir trött av den plötsliga sommarvärmen som är vid mitt besök eller är det samlingsutställningars förbannelse som drabbar mig? Det vill säga för många bilduttryck, för många namn som fladdrar förbi så att koncentrationen vacklar.

Istället väcks hos mig andra funderingar kring utställningen. Undran över vart grafiken tog vägen bland samtidskonsten, tog fotografier dess plats? Varför är endast en kvinna, Lotta Hannerz representerad och så många män när det gäller måleri. Var finns till exempel Cecilia Edefalk, Lena Cronqvist, Linn Fernström för att nämna några. Har fortfarande ingenting hänt på detta område trots all diskussion om mäns dominans på kvinnors bekostnad. Detta samtidigt som jag gläds år att åter få möta verk av Andreas Eriksson

Så går tankarna tills jag kommer fram till de dagens unga konstnärerna. Här händer något, objekt dyker upp, teckning, även det som gränsar till serietecknandet och jag anar ett mindre pretentiöst förhållande till konstvärlden. Där finns även en annan sida av vår samtid. Namn dyker upp som visar att konstnären har rottrådar också i annan mylla än den svenska.

Det senaste verket i utställningen och av dess yngste konstnär, uddevallasonen Tomas Lundgrens, är Anonymous Girl. En stor oljemålning i grå toner från 2013. En målning som blir ointressant när den visas på foto. Att möta den i verkligheten är något helt annat och jag förstår att han i år tilldelats Fredrik Roos stipendium. Konst skall upplevas.

 

 

NEN ARNELL


Lotta Hannerz,´ Eleve´', Foto: Nen Arnell


Andreas Eriksson, Round about the Tree. Foto: Nen Arnell


Utställningsvy med Leif Elggrens två verk i förgrunden, Foto: Nen Arnell