Eva Hild

Inre spänningar blir vackra former

29 mars - 13 april 2014, Galleri Stockselius
Aluminiumskulptur utanför Hermodshuset, Skövde. Eva Hild

Det har byggts ett nytt hus i centrala Skövde. Där har man ett ambitiöst konstnärligt utsmyckningsprogram. Inomhus finns ett fint urval av fotografiska bilder, med verk av bland andra Christer Strömholm och Maria Friberg. I en trappuppgång finns en svit fotobaserade verk av Anders Schönborg, fantastiskt stämningsladdade och vackra bilder med arkitektoniska motiv från Guggenheim Museum i Bilbao och en övergiven industribyggnad i Port-Saint-Louis-du-Rhône.

Där har också just invigts en skulptur av Eva Hild, en av våra mest uppburna skulptörer både härhemma och internationellt. Den är placerad på den av huskroppen till tre fjärdedelar inneslutna innegården till ett nyuppfört hus. Den är gjord i matt aluminium och ger liv och värme till en det lilla torget som omges av huskroppen i glas och betong som formgetts i en anonym och litet slätstruken nyfunkisstil.

Anders Schönborg och Eva Hild är också aktuella med en utställning på Galleri Stockselius. Anders Schönborg har tidigare presenterats i Zenit, se gärna Zenits arkiv.

Zenit träffade Eva Hild för en pratstund.

Galleri Stockselius kontaktade Eva Hild för en utställning redan i samband med hennes examensutställning på HDK 1998. Men det har inte riktigt passat med en utställning i Skövde förrän nu. Inte nu heller egentligen.

– Jag är inte riktigt i fas för en utställning nu. Jag har ställt ut mycket en tid, men nu vill jag ladda om.

Hon har haft ett intensivt arbetsår fram tills nu, med utställningar bl a i Hong Kong och USA. Men när några av verken kom hem igen hade hon material till en utställning i samband med invigningen av hennes offentliga skulptur i Skövde. Så, så fick det bli.

På Galleri Stockselius visar hon ett urval av de skulpturer som kommit att bli hennes signum. Det är stora tunna kompositioner i mjuka organiska former. De är gjorda i stengodslera och det är formen som är det viktiga. Hon arbetar inte med färg eller dekorationer i ytan. Formen och den mattskimrande ytan får att modulera ljuset på ett sätt som ger skulpturerna en varm utstrålning. Kompositionerna bygger på harmoni, balans och förfinad estetik. Hennes egen utgångspunkt är att det handlar om inre spänningar i henne själv som får komma upp till ytan och gestaltas. Det sker i en tekniskt krävande och tidsödande arbetsprocess.

– Det tar ett till ett och ett halvt år tills jag har former till en skulptur.


Eva Hild, foto: Bo Borg

Men låt oss börja från början. Hon började på HDK 1991.

– Jag började med materialklegget och grävde ner mig i leran.

I mitten av utbildningen gjorde hon ett avbrott och gick ett år på en renodlad konstskola, Gerlesborgsskolan, Hon ville fördjupa sina konstnärliga kunskaper med kroki, skulptur i andra material än lera med flera rent konstnärliga problemställningar. Sedan åter till HDK.

Till sitt examensarbete ville hon utforska ett tema. Hon letade i sig själv.

– Först kände jag mig tom. Sedan tog jag hand om de inre tryck som relationer och personliga erfarenheter gett och gav. Det var så mina skulpturformer kom fram från början.

Hon upptäckte att hon ville jobba igenom det temat fullt ut. Hon gillar att jobba, så det här tids-och arbetskrävande arbetssätten passar henne. Hon trivs i ”jobb-bubblan”.

Hon kan hantverket. Hon ser som sin utmaning att få verken att berätta en historia. Hon utgår från sig själv.

– Ett verk kan handla om en relation med en person i varje ände och saker som händer emellan. Eller om mina våndor.

Det kan handla om slutna rum man vill söka sig inåt i. och där öppnar det sig. Hon skriver ner tankar som kan tjäna som utgångspunkter för arbetet.

– Det förvånar även mig att mina verk blir som de blir. Men jag försöker vara helt ärlig i min process. Och det finns saker i min personlighet som styr mitt arbete. Och jag har gått in i det här arbetet utan en tanke på att det skulle bli just så här.

Hon tycker att det är viktigt att teoretisera om sina verk.

– Mina skulpturer är aldrig bara en formlek.


Skulpturen Av Eva Hild finns framför Hermodshuset, Skövde, foto: Bo Borg

Men hon är mycket intresserad av form. Ytan ska inte komplicera. Hon vill ha fram kontrasten ljust yttre och mörkt inre.

Hon arbetade först med ljusa former. Sen kom det svarta. Hon ville byta perspektiv.

– Det mörka gör att mitt seende blir ett annat. Det gav en tyngd och aggressivitet åt mina känslor.

Skönhet är en viktiga ingrediens i hennes skapande.

– Jag vill att mina former ska bli vackra. När jag känner ett lugn kan jag avsluta. Men jag har också blivit frustrerad av att mina former blir så vackra. Ibland känner jag att jag skulle vilja knö mina former för att göra dem metra oregelbundna och sätta dem i obalans. Men det vill inte bli så, kanske håller jag mig inom mina ramar för att jag är en så kontrollerad person.

Hon vill också gärna gå upp i storlek.

– Mina små inre rum blir monumentala när de blir stora.

Den nyinvigda skulpturen i Skövde centrum heter Flux (hon berättar att hon slog upp Flux och såg att det var namnet på ett populärt floursköljmedel, och det passar ju bra i ett hus som har Folktandvården som en av sina hyresgäster.)

Originalet är i lera, men den skulptur som ska stå utomhus är gjuten i aluminium i Tyskland. Hon beskriver den som en sluten loopform där en linje rör sig i formen. Den utstrålar en lätthet och en känsla av rörelse, som behövs i den linjalstrikta miljön. Den har ett uttryck av monumentalitet och materialitet. Det personliga förändras i utsmyckningsuppdragen.

– Intimiteten blir allmän.

Till sist den obligatoriska frågan om hon ser sig själv som konstnär eller konsthantverkare. Det finns ju ett dumt schablontänkande som gör att man automatiskt blir konsthantverkare om man jobbar med lera.

– Jag rör mig fritt i båda lägren. I Sverige har jag hittills blivit inköpt mest av konsthantverksinstitutioner. Men i t ex i USA köps jag in av konstinstitutioner.

Vad händer framöver?

– En intensiv arbetsperiod i verkstan. Jag siktar och ser fram emot nästa separatutställning i New York denna höst och hos Galleri Andersson Sandström i Stockholm 2015, där jag presenterar nya verk. 

 

BO BORG


Eva Hild


Anders Schönborg