Heike Ahrends

Färgvärldar som blir till poesi

15 feb - 13 mars Kulturhuset Kajutan i Henån och 27 feb - 5 april på Mimers Konsthall i Kungälv
Heike Ahrends, foto: Anna Berglund

Hon är tyskan som skulle bli modedesigner, men som fastnade för måleriet och Mjörn. Heike Ahrends arbetar på djupet i sitt måleri, i täta skikt, utforskar och skalar bort.

– Jag vill skapa ett koncentrat, och i bästa fall blir bilden till poesi.

Kylig vinterdag och trädgrenarna vajar kala utanför Heike Ahrends alldeles nybyggda ateljé på Mjörn. Därinne möter de starka färgerna i kontrast till allt blekt i träda utanför. Himlen vilar klarblå genom fönstren medan den låga solen skänker ljus till oljemålningarna i starka färger som ger egen röst åt landskap man inte känner till.

– Det är fantastiskt att det blev måleri, det var ingen rak väg, med det är detta jag kan bäst och vill mest, säger Heike med ett leende lika intensivt som sitt måleri.

Född i Berlin och med tidig dröm om att få skapa, blev det sex års studier i modedesign och måleri. Hon tog examen 1996 och året därpå vann hon en tävling som gav tre års fri ateljé i Halle.

– Under de åren gick det bra och jag försörjde mig på mitt måleri.

Lyckosamma år med utställningar, kreativitet och ruljans. Efter första barnet fick maken Marco, designer inom bilindustrin, erbjudande om jobb i Sverige vid sekelskiftet.

– Jag ville bo på landet, och när vi av en slump kom till Mjörn kände vi oss väldigt trevligt mottagna av alla bybor.


Foto: Anna Berglund

Så de lämnade Tyskland för Tjörn och i Sverige fortsatte hon måla, driven och inspirerad.

– Måleriet ger mig balans i livet, varje bild sätter punkt för något. Man manifesterar sig själv i tiden på så vis, funderar hon. Där det handlar om identitet och avtryck.

– Okej, jag målar landskap, men jag tror det är mer inifrån mig. Det är ingen avbild av en definierbar plats, utan en spegling av naturens karaktär blandat med min egen. Detta är min värld, målad i abstrakta färger.

Och det handlar inte om något meddelande, inte om vem som är betraktare.

– Jag vill ge inträde till mina bilder genom någon enstaka detalj.

Hitta den där nyckeln, något som lockar in.


Heike Ahrends, foto: Anna Berglund

Hon förklarar balansgången mellan att måla så abstrakt som möjligt och så igenkännbart som nödvändigt.

Mycket kan ske under processen, där hon arbetar utifrån en grundidé, kanske bara en horisont och komposition. Sen bär det iväg.

– Färgen är en resa. Och man blir aldrig färdig, det handlar bara om att sätta punkt i rätt ögonblick.

Hon är helt hängiven oljan som material.

– Fördelen med oljefärg är att jag kan lägga på eller ta bort och låta mogna tills jag är nöjd. Ibland kan ett påbörjad arbete stå ett år. En vacker dag så fortsätter jag, vips kan den bli färdig.

– Det som är under blir till lagrad tid och ljuset tar sig alltid igenom alla skikt.

 

Hon blir ivrig, söker orden och sammanfattar.

– Bilden måste vara en helhet i sig själv. Jorden är kaotisk och obegriplig i sin komplexitet, men en färdig bild kan man fatta och begripa. Den hänger på väggen och strålar ut glädje, kraft och lugn.

 

ANNA BERGLUND


Foto: Anna Berglund