Mattias Edwall

Bilder som luktar cirkus

8 - 23 februari, Galleri Lucifer
Foto: Mattias Edwall

Nycirkus började som en konstform som ville göra cirkusartisteriet till en del av den nyskapande scenkonsten. Det började i Frankrike. I Sverige har Cirkus Cirkör varit pionjärer och är numera en institution, med en stor organisation (sällan såg man väl en artistgrupp med så många chefer och ledare som dem som presenteras i programmet).

Deras nya föreställning heter Knitting Peace. Det var en av de vackraste och mest poetiska scenkonstföreställningar jag sett. Den inleds med att en av artisterna stickar en klädnad av rep, med sin egen kropp som redskap. Sedan är det en föreställning med de existentiella trådarna och trasslet som tema. Och utifrån det en rad nummer som visar att det omöjliga är möjligt. Vi vet, för vi såg det med egna ögon!

Till utställningen hör ett projekt där man vill skapa en världsomfattande stickning för fred. Alla får skicka in stickningar av vilket slag de vara månde till Cirkus Cirkör. Visionen är att det sammanlagt ska kunna sträcka sig runt jordens omkrets 40075 km.

I sjutton år har fotografen Mattias Edwall dokumenterat, eller snarare konstnärligt skildrat och gestaltat Cirkus Cirkörs artister och artisteri.


Foto: Mattias Edwall

Ett urval av hans fantastiska bilder visas nu på Galleri Lucifer i Skövde där Zenit träffade honom för en pratstund inför vernissagen. Vi börjar från början;

Mattias Edwall visste inte vad han skulle göra efter gymnasiet. Han hade fått en kamera i julklapp. Den tände något. Han jobbade en sommar som chaufför på inspelningen av filmen Mälarpirater. Fick filmstumpar som blev över, skarvade och rullade upp filmen och fotograferade stillbilder från filminspelningen. De blev så bra att filmbolaget valde att använda dem till reklam för filmen.

- Jag fick ju allt betalt, som film och framkallning. Och så fick jag betalt för bilderna. Så började det.

Sedan blev han fotograf. Plåtade på dagarna och körde taxi på nätterna.

Så gick han i traditionell fotoskola där man lärde ut hur man sökte” naturliga” bilder och fotograferade med ljuskänslig film i naturljus.

- Men jag vill arrangera, konstruera och regissera mina bilder. Det gav inga pluspoäng på den tiden. Tvärtom.

Men hans egna idéer fick han förstärkta när han 1985-86 arbetade i New York, bland annat som assistent till legendariska rockfotografen Annie Leibovitz. Hon blev en inspirerande förebild. Av henne lärde han sig ett tänkande om på vilken nivå man ska leverera , och vilka krav man måste ställa på sin bild.

Han vill alltid hitta fram till en egen bildidé och genomföra den.

- Kunde jag välja fritt vore jag illustratör. Men jag är för dålig att teckna för att kunna gestalta mina bildidéer i teckning.


Mattias Edwall, foto: Bo Borg

Mattias Edwalls bilder handlar om att bygga en idé. Han vill att hans bilder ska kännas, att det ska finnas något ogripbart men påtagligt mer än vad bilden avbildar. De ska ha kraften att avge något inifrån, något extra.

Han har just avslutat det långa och krävande arbetet med att avsluta arbetet med boken Cirkus som visar bilder från de sjutton år han följt och fotograferat Cirkus Cirkör.

- När jag lyckas känns det som om mina bilder luktar.

Han beskriver sina fotosessioner som filminspelningar, med smink, regi, ljussättning och många omtagningar.

- Jag har nog alltid gjort arrangerade bilder.

Men när han jobbade med boken kändes det som om det blev för ”mastodontigt” med alla genomarrangerade bilder.

Så han började hänga runt med ensemblen. Fångade situationer han såg. På utställningen visas sådana mera spontana bilder i mindre format (för första gången i utställningssammanhang här på¨Galleri Lucifer) tillsammans med det stora arrangerade bilderna.

De här ”snapshotsen” visar cirkusartisterna som specialister och kompromisslösa yrkesmän och kvinnor som börjar värma upp många timmar före föreställningen. En cirkusartist tränar, tränar och tränar. Och då har Mattias Edwall varit med.


Foto: Mattias Edwall

Jag ställer den klyschigaste av alla amatörjournalistfrågorna: vad handlar dina bilder om egentligen?

- Jag jobbar med bilden som uttryckssätt. Jag säger aldrig i ord vad jag vill visa. Folk ser hela tiden nya saker i mina bilder som jag aldrig, så kontrollerande regissör och arrangör jag är, skulle tänka på själv.

En del av hans metod kommer ur de bilder han gjorde på sin pappa skådespelaren Allan Edwall. Han ville inte att man skulle fotografera under föreställning.

- Så han fick spela upp samma scen ett antal gånger särskilt för mig.

Och så jobbar han nu. Han letar efter en del av en föreställning om ca 20 sekunder. Så spelas den upp tills han fått den bild han ville.

Nu gör han mycket reklambilder och bilder av kändisar. Han har fotograferat Eva Dahlgren, Ulf Lundell, Per och Marie i Roxette för att bara nämna några av de mest namnkunniga. Och han gör många reklamjobb. Han ser inga problem med beställarnas önskemål och förväntningar. Han förbereder sig mycket noga. Sätter sig in i ämne och person. Jobbar mycket med skissböcker.

- Jag ser mig själv som en ”gun for hire”, Ring så skjuter jag.

Han gör också en del utställningar, har bl a visat sina bilder på Artipelag och på Vandalorum.

Just nu är han mycket efterfrågad oc h almanackan är fulltecknad. Framöver ska han bland mycket annat göra en bok med artistporträtt och ett antal modejobb.

- Det är så jag försörjer mig.

Det gör att han också kan göra jobb med väsentligt mindre budget och resurser, t ex arbetet med Cirkus Cirkör.

- Det är oftast de jobb jag gjort på kulturbudget jag är mest nöjd med.

Vad gillar han själv för fotografer?

- Irvin Penn och Salvadore Salgado. Och jag tar hellre en bild av Peter Lindberg än en av Cindy Sherman.

I boken Cirkus, med sina drygt 250 bilder av Cirkus Cirkör fångas man av den speciella cirkuskänslan.

- Jag tog bort all rekvisita och gick på det jag tyckte var kärnan.

Boken visar att hans metod fungerar. De fantastiska bilderna nästa luktar cirkus.

 

BO BORG

 


Mattias Edwall, foto: Bo Borg