Jan Järlehed, Lars Sestervik

Lekfulla skåp och glas

23 nov – 7 dec, Unikt Glas
Minidansare, Lars Sestervik

Glas möter trä kan man lite förenklat beskriva den ”blandutställning” som just nu visas på Unikt Glas. Jan Järleheds lekfulla träskåp delar lokalen med Lars Sesterviks ”höstkollektion” av konstglas.

Lars Sestervik, Konstglas

 

Lars Sestervik söker den perfekta linjen och i hans konstglas är havet ofta närvarande. Både beträffande färger och i skulpturernas ”rörelse”.

- Jag jobbar mycket med linjer och bor vid vattnet och seglar själv, så de elementen finns alltid med, säger Lars Sestervik.

Med havet som en viktig inspirationskälla så är det inte konstigt att båtar ofta är ett motiv. Men oavsett om det är båtar eller dansande figurer så inser man att det handlar om en lång utveckling under många år för att få till formerna.

- Man kan säga att ju färre element, ju renare och enklare det ser ut, ju svårare är det, säger Lars Sestervik.


Lars Sestervik och Jan Järlehed

Jan Järlehed, Lekfulla skåp och små vitriner

 

Under många år arbetade Jan Järlehed för Lego och Brio. Ofta handlade det om att inspirera företagens egna designers och även om han trivdes med att fungera som inspiratör så ville han också se ett eget resultat av all möda.

- Då tänkte jag att skåp, det ska jag göra sedan. Jag hade sett att gamla människor som ska flytta gärna tog sina skåp med sig. De hade kanske stoppat in några grejer därinne och skåpen var på något sätt besjälade, säger Jan Järlehed.

Nu, många år senare, har han gjort långt över tusen skåp.

- Jag behöver inte göra några ”Ikeagrejer”, det är de så bra på själva, utan jag vill göra något som är besjälat och jag vill föra en historia vidare. Därför kan det vara grenar som har fallit eller är på väg att ruttna och så kan det se ut precis hur som helst. Tanken är att den som köper skåpet ska sätta in något. Kanske ett minne eller något de har hittat eller något från en resa så att det blir en fortsättning på historien, säger han.

Skåpen är uppenbarligen uppskattade då de brukar få en röd prick ganska omgående. Men även om alla skåpen har ett personligt uttryck (och kanske även är besjälade) så har han inga problem med att skiljas ifrån dem.

- Inte alls, innan jag är klar med ett skåp så är jag idémässigt på nästa, säger han.

 

Text och bild: ROGER JOHANSSON


Från vänster: Bränd askgren, al och mönster skeppsmask, al, Jan Järlehed


På våg, Lars Sestervik


Let´s dance, Lars Sestervik


Jan Järlehed


Detalj, Ask med mönster av askborre, Jan Järlehed