Mike och Doug Starn

Skövdegalleri visar internationella stjärnor

12 – 27 oktober 2013, Galleri Stockselius, Skövde
Från installationen Big Bambú

Amerikanska konstnärerna och tvillingarna Mike och Doug Starn har på senare år rönt internationell uppmärksamhet, inte minst för sina jättelika och fantasieggande installationer Big Bambú, uppbyggda av bambupinnar och rep. Bröderna började sin konstnärliga bana som fotografer och har experimenterat med foto i olika presentationsformer. Nu finns ett urval av deras bilder på Galleri Stockselius i Skövde.

I utställningen presenteras fem vägghängda fotobaserade verk ur brödernas nya serie No Mind Not Thinks No Things Juju, som relaterar till träd, som är ett återkommande ämne i deras konst. Mike och Doug Starn är ofta inspirerade av naturliga fenomen och bilder, och letar efter konstnärliga metaforer för strukturer och sammanhang i världen. I verken, som är tryckta på transparent Kozopapper, korsas och överlappas svarta grenar och pappersremsor och skapar en abstrakt struktur som blicken fördjupar sig i.


Attracted to light

Här finns också en serie foton från uppbyggnaden av installationen Big Bambú. Bilderna är digitala och tryckta på högkvalitativt papper. Big Bambu uppfördes första gången på Metropolitan Museums takterass i New York 2010 och drog över 600 000 besökare. Den har också visats under Venedigbiennalen 2011 och byggts upp som en permanent installation på MACRO Museo Testaccio i Rom. Två fragment ur installationen, bambupinnar ihophållna med klätterrep, har fått eget liv som dekorativa vägghängda skulpturer. I utställningen finns också ett antal bilder ur serien Attracted to light, foton på insekter under flykt.


No Mind Not Thinks No Things Juju

Utställningen på Galleri Stockselius är ett samarbete med Wetterling Gallery i Stockholm, som under drygt trettio år ställt ut tungviktare från den internationella konstscenen med tonvikt på det amerikanska.

ANN WIKING


Fragment ur installationen Big Bambú