Karin Almlöf

Landskapsmåleri med en stillsam och djup klang

22 sep 2013 – 12 jan 2014, Rydals museum
Vid Striern. Karin Almlöfs landskap fungerar också som vackra handtuftade mattor. Foto: Jan Olson

Den lilla grunda sjön Striern i Östergötland har i Karin Almlöf sin egen målare.  Gång på gång gestaltar hon dagrarna och skimret över sjön i ett sparsmakat och luftigt men ändå uttrycksfullt naturmåleri. Just nu visar hon sina verk på Rydals museum. Utställningen är ett av de årligen återkommande samarbetena mellan museet och Marks konstgille.

Rydals museum är att gratulera till en av Västsveriges, ja kanske till och med hela Sveriges, vackraste utställningshallar. Ljusinsläppet från de stora fönstren och den rejäla takhöjden skapar en särskild atmosfär i den forna renssalen i det som varit Rydals bomullsspinneri en gång i tiden. Det är en miljö som gör Karin Almlöfs måleri rättvisa. De till formatet stora verken får ordentligt med luft runt sig men också de mindre bilderna hävdar sin plats.


Karin Almlöf framför "Fågelsjö". Där hon noterat alla fågelarter hon sett vid Striern. Foto: Jan Olson

Karin Almlöf lever med sin sjö, som hon uttrycker det. Den är gyttjig och grund, bara fyra meter djup, och omgiven av vass. En riktig fågelsjö. Det föränderliga ljuset fascinerar henne ständigt. Det finns en mystik i diset och i dimmorna som på bara ett par sekunder kan lösas upp och försvinna.

Jag vill beskriva Karin Almlöfs förhållande till sin sjö som beforskande. Det är inte bara det ständigt skiftande landskapet som verkar fascinera, det är också de hemligheter sjön gömmer. Därför har hon överfört diagrammet från en genomförd pollenanalys till ett stort stycke tyg och berättar entusiastiskt om vilka växter som lagrats i sjöbotten under tusentals år, ja ända sedan istiden. Sjön tycks som ett mystiskt väsen, någon man kan kommunicera med och försöka locka fram hemligheter ur. Att ständigt återge den kan vara ett sätt.


En kort sekund. Foto: Jan Olson

Likt snapshots skapar Karin Almlöf sina bilder utifrån dessa stämningar och ögonblicksupplevelser. Intrycket är elegant och flyktigt, som om verken tillkommit med inspirerad spontanitet. Men skenet bedrar. Karin Almlöf berättar att hon håller på med många målningar samtidigt, hon gör annat emellan och återkommer till en bild flera gånger. Till slut tar hon blyertspennan och med några tunna, lätta linjer fullkomnar hon verket och ger det på så sätt djup och mening.


Rydals imponerande utställningshall. Till vänster: Skogsstammar, stora till höger: Hetta. Foto: Jan Olson

Att göra annat kan för Karin Almlöf vara att arbeta med sitt konstbokförlag, som hon haft sedan 1984, eller att arbeta med layout åt andra utgivare. Hon delar sin tid ungefär lika mellan måleriet och förlagsverksamheten.

Bibbi Olson


Klipporna. Foto: Jan Olson


Vid Striern. Foto: Jan Olson