Musikalen Oliver, Revymakarna

Oliver gör efterlängtad comeback

30 augusti - 29 september 2013, Skövde Stadsteater
Musikalen Oliver, Foto: Fredrik Lindqvist

Vi musikalentusiaster kan glädjas åt ännu en musikalfest anordnad av Revymakarna på Skövde stadsteater. Årets föreställning är Lionel Barts Oliver från 1960.  Det är en feelgoodföreställning med en allvarlig klangbotten. Det handlar om hänsynslös exploatering av människor, och särskilt barn. Det är en fråga som fortfarande är vidrigt aktuell så här drygt 150 år efter Dickens visselblåsarroman som den baseras på.

Revymakarna har ett vinnande koncept. Man spelar hela tiden de mest publiktillvända musikalerna. Till det har man med åren fått fram en stomme av talang som bildar en solid och trygg grund för de unga talanger man liksom de bästa guldgrävarna lyckas vaska fram i vår närmiljö.  Just typecastingen, att få tag i riktigt bra rollinnehavare, är Revymakarna särskilt bra på. För trots att de spelar regelbundet har man ständigt en parad av nya och spelsugna ungdomar i pjäserna. Och ”gamlingarna” är så bra att man glömmer att det är samma gamla dom när de gå in i nya roller och förvandlas.


Musikalen Oliver, Foto: Fredrik Lindqvist

Producent sedan många år är Ulf Ekström. Han har gjort över 80 (åttio!!) musikaluppsättningar. Den ( hittills är det väl bäst att tillägga) största framgången var när man 1977 först av alla i Skandinavien  fick rättigheterna till Sound of Music. Man spelade 99 utsålda hus, varav två föreställningar på Skandinavium.

Charles Dickens vars bok Oliver Twist musikalen bygger på är en särskild favorit för Ulf Ekström.

– Jag är barnsligt förtjust i Dickens. En dröm är att få göra en musikal på hans Julsaga. Vi spelade Oliver för 7-8 år sedan i en annan uppsättning. Men vi får hela tiden önskemål att spela den igen. Så nu fick det bli dags igen.

Det är en stor produktion. Det är drygt femtio personer på scenen och en orkester på åtta man i den här uppsättningen.

– Att göra en sådan här utställning handlar om att hitta rätt person att spela Oliver. En tolvårig som har scennärvaro, kan sjunga, dansa och spela.

Här spelas han av 12-årige Ludvig Thorsell. Han är på scen från början till slut och tappar inte fokus en sekund. Han sjunger, agerar och dansar bra och intar scenen som om det vore den mest självklara sak i världen. Han gör en riktigt bra Oliver.

Hur fick man då tag i honom?

– Vi var i Thailand. Jag mejlade och frågade om de kunde skjuta på audition för jag var bortrest. Det gick inte. Så jag filmade ett sångnummer på mobilen och skickade in. Och det gick vägen!

Det var hans mamma som hade anmält honom. Han hade varit med i en skolmusikal och det hade gått riktigt bra, tyckte mamma.

Ludvig är på scen i stort sett hela föreställningen. Vi träffas dagen före genrepet.

– Det är mycket jobb nu. Repliker, danssteg och sång ska sitta nu. Allvaret börjar närma sig. Och jag börjar bli litet nervös.

Det har varit 17-22 varje kväll ett tag nu. Men det går bra med skolan. Han har till exempel nyss börjat med spanska.

Hans intressen, förutom spel på datorn som GTA och Infinity, är idrott. Särskilt simning och golf.

– Jag gillar musik också. Särskilt Timotej. Där är syrran med. Och min favoritfilm Iron Man III. Och efter det här vill jag fortsätta att spela musikal.

Han sjunger solo bland annat i den smäktande Where is love.

– Det här är nästan lika kul som att spela TV-spel.


Musikalen Oliver, Foto: Fredrik Lindqvist

En av motspelarna är Sandra Engström, 25 år.

– Sandra är riktigt bra, säger Ludvig.

Sandra spelar Nancy, en prostituerad, olyckligt kär, och med ett hjärta av guld.

– Jag har alltid älskat musikal. Men mina föräldrar som är musiker ville att jag skulle skaffa ett ”vanligt” yrke. Så jag har utbildat mig till djursjukskötare i Skara. Nu stannar jag här så jag kan spela mer musikal.

Sandra Engström har några svåra sångnummer som pjäsens Nancy. Hon tar sig an dem med stor entusiasm och sådant fungerar alltid.

– Jag sjunger den starka När han behöver mig och flera duetter.

Rollen innebär mycket sång och teater, och litet dans.

– Jag har litet av varje, så jag passar bra i musikal.

Hon kommer att vara med i Revymakarnas nästa uppsättning i höst, Copacabana.

– Det här med musikal är det jag vill göra mest av allt. Så jag hoppas jag kan fortsätta med det.

 Sandra är imponerad av huvudrollsinnehavaren Ludvig, som Oliver.

– Ludvig är 12 år och med i varenda scen. Det är helt otroligt vad bra han är.

BO BORG

 

 

Skövde Stadsteater

Revymakarna

Oliver

Musikal löst baserad på Charles Dickens roman. Text och musik: Lionel Bart

Regi: Bo Westerholm

Koreografi: Helena Hvistendahl Philipson

I rollerna: Ludvig Thorsell, Erik Lund, Karl Boëthius, Filip Elmgren, Sandra Engström, Emma Johansson, David Berggren, Rachelle Larsson, Peter Sunnergren, Heléne Froh Årjes, Philip G. Abrahamsson, Emma Larsson Frost, Christoffer Lundborg, Sarta Annala, Linda Jonsson, Bert Söderberg, Andreas Wilhelmsson, Christina Ytterberg, Sven Landenmarj

Premiär 30 augusti, spelas under veckosluten i september


Sandra Engström och Ludvig Thorsell, Foto: Fredrik Lindqvist