Gallerirunda september 2013

Galleri Majnabbe, Galleri Kim Anstensen och Galleri Sintra.
Anders Gullberg, foto: Roger Johansson

Galleri Majnabbe

Anders Gullberg

Gudrun Nilsson

31 augusti – 15 september

Anders Gullberg rör sig gärna mellan figurativt och abstrakt. Det finns inget uttalat tema för den aktuella utställningen men kanske kan man se ljuset som en röd tråd.

– Ja, ljuset betyder nog ganska mycket för mig. Jag är också intresserad av figurer, människor i enkla fysiska arbeten. Det är intressant att se hur ljuset faller på enkelt klädda människor.

Naturen och landskap är också inspirationskällor. Motiven hämtas ofta från italienska Neapel där han bor delar av året men målar gör han framför allt i sin ateljé i Majorna.

 

Även för Gudrun Nilsson är naturen en stor inspirationskälla.

– Jag målar en hel del ute, förr var det ännu mera. Jag har målat mycket akvarell tidigare. Motiven är sådant jag ser och har runt omkring mig.

Hon har ofta flera dukar igång samtidigt. Efter ett tag händer det att hon tröttnar, och ställer undan målningen ett tag.

– Sedan blir det ganska ofta att jag hittar dem och tycker att det inte alls är så dåligt. Då efter ett halvår kanske, är jag inte lika kritisk.

Frågan vad som driver henne har ett enkelt svar.

– Jag tycker det är väldigt roligt att måla.


Gudrun Nilsson, foto: Roger Johansson

Galleri Kim Anstensen

Magnus Dahlbäck, måleri

Johannes Nielsen, skulptur

31 augusti – 18 september

 

Tredje året på raken ställer konstnären och scenografen Magnus Dahlbäck ut målningar hos Galleri Kim Anstensen. Hans målningar, som alla har titeln ”everybody is perfect”, kan ses som beskrivande och berättande och uttrycker någon typ av ”statement”.

 Dahlbäcks målningar och Johannes Nielsens bronsstatyer i samma lokaler blir en härlig kontrast. Nielsen bor sedan 2007 i Peking, Kina. Redan som mycket ung började han reflektera över att det finns två olika världar, en rationella objektiv verklighet som du kan se, och en subjektiv inre verklighet som vi endast upplever. Båda lika sanna. I sitt konstnärskap har han försökt besvara hur man förkroppsligar denna inre upplevelse med hjälp av lera och proportioner och hans bronsstatyer kan ses som ett förslag för denna inre värld.

 

 


Magnus Dahlbäck, foto: Roger Johansson


Johannes Nielsen, foto: Roger Johansson

Galleri Sintra

Unikt stengods, Lasse Östman

31 augusti – 24 september

 

Officiellt är han pensionär men säger själv att han hoppas kunna fortsätta med keramiken tills han en dag trillar av drejskivan. Förhoppningsvis dröjer det många skålar, vaser och fat innan dess.

Trots att han har samlat på sig 40 års erfarenhet som keramiker är hans främsta drivkraft att lära sig mera.

– Det som lockar är att man aldrig blir fullärd, det finns så otroligt mycket mer att lära. Jag tycker själv att jag efter 40 år bara naggat möjligheterna litegrann i kanten. Det är så mycket jag skulle vilja prova men vet att jag aldrig kommer att hinna med, det är oändligt. Jag har kanske gjort 30-40.000 prover på glasyrer under åren och det är ändå bara en liten bit av vad som är möjligt.

ROGER JOHANSSON


Lasse Östman, foto: Roger Johansson


Lasse Östman


Lasse Östman