Makode Linde

Fyller Lokstallet med tankegods

7 juli – 4 augusti 2013 Lokstallet
Att leka med kända varumärken i sina verk är en av Makode Lindes kännetecken, som i denna variant av afromantics kallad Black Magic.

Det var inte utan att Makode Linde själv blev största attraktionen på vernissagedagen för sin utställning Taboo Fetisch, där han tog emot med ett glatt leende, färg- och bildrik byxdress och det långa tovade håret hopfångat till en yvig hästsvans och i alla fall till synes oberörd av det tidigare nattliga överfallet. De inte alltför många premiärbesökarna ombads vänligt maskera sig med särskilda ”rånarluvor” med hålet målat som en stor röd mun med vita tänder, i syfte, kan tänkas, att känna sig som ”blackfaces” inför inträdet bakom skynket till utställningens första rum. När man väl vant sig vid mörkret där kunde man bli varse de bilder och fetischartade föremål som placerats på väggar och golv. Det gav mig en känsla av museum med associationer till det som är den tredje största kriminella handeln i världen, nämligen den illegala handeln med kulturföremål, där museerna själva varit långt ifrån skuldfria och som berövat Afrika oerhörda mängder av sitt kulturarv.

Öppningen till nästa rum har formats som ett blackface-gap att krypa genom till ännu en mörklagd rumsinstallation med tydlig slaveri-metaforik, det där titeln ”Taboo fetisch” tycktes mig som mest relevant. Diskret i ena hörnet, lätta att förbise, två små vita plastfigurer, den ena en man med en revolver större än han själv, den andra en kvinna med en kamera på huvudet så som afrikanska kvinnor brukat bära sin bördor. I ett annat hörn en elegant installation kallad ”Hand shop” bestående av sex objekt i form av avhuggna händer och några lösa fingrar, vars identiteter förvanskats och gjorts till turistföremål genom att piffas upp med elegant vässade och målade naglar.


Utställningens enda ”vita” figurer, starkt förminskade i förhållande till sina ”vapen”.

Återstoden av Lokstallets stora utställningshall har mer fått formen av konventionell utställning med väggbilder och en del tidigare visade objekt. Starkats intryck där gjorde den tryckta bild ur serien ”All inclusive”, som visar en glättig färgad familj på två vuxna och två barn badandes i en bassäng med blodfärgat vatten i kanten av en naken stenläggning. Också i sina posters och bearbetning av indiska reklamaffischer åstadkommer han tankekollissioner.


Bilden ”Family Fun” ur serien All Inclusive.

Besökarna belönades, åtminstone vernissagedagen, med en bit av en läcker men till formen okontroversiell chokladtårta, om än med köttfärgad fyllning. Detta med tårtor lär ha sin grogrund i ett metaforiskt uttalande 1877 från Belgiens dåvarande kung Leopold II som ska ha lydit: ”A good chance of getting us a slice of this magnificent African cake”. Och då avsåg han förstås en bit av själva kontinenten.

Det är denna kolonialismens tematik med slaveri, apartheid, rasism, sexism och i förlängningen nedvärdering av människor på grund av hudfärg, ursprung, religion, identitet, kön som triggat igång afro-svensken Makode Linde så att han till och med sökte in på Konstfack med sina afromantics, som han framställer i mängder av masskulturella figurer, som berövas sin identitet och förvandlas till grinande blackfaces. Även om jämförelsen haltar är det inte utan att man får en annan konstnär i tankarna, Peter Johansson, som använt den svenskaste av alla fetischer, nämligen dalahästen, som metafor och symbol och som inte hade kommit undan med det om han inte själv varit dalmas.


Hand Shop

På samma sätt hade en utställning lik Taboo fetisch givit dålig eftersmak om den gjorts av en helt ”vit” konstnär. Makode Linde, 32, med afrikansk far och svensk mor har sitt alibi i sin halva identitet och därmed får sälla sig till dem som kan känna sig träffade av rasistiska klichéer. Som provokation tycker jag utställningen snarast slår in öppna dörrar men som konstnärligt och filosofiskt projekt är den i stora delar imponerande.

 

Text och foto: BRITT NORDBERG


Totem, Afromantics från 2012.


Hope 2013 – Passenger Information card.