ULRIKA BERGE, KARIN NATHORST-WINDAHL, ANNA UNSGAARD

XUBANISA – att blanda på zuluspråket

SVENSK-AFRIKANSKT SAMARBETSPROJEKT

 

6 juli – 30 juli 2013 Nääs Konsthantverk
Ulrika Berge och kollegan Eva-Britt Rosenqvist på vernissagen

De tre ovannämnda svenska konstnärerna inom tre olika materialområden har deltagit i ett samarbetsprojekt mellan Nääs Konsthantverk och hantverkskooperativet Rorke´s Drift i Kwa-Zulu, Natalprovinsen i Sydafrika. Statens Konstråd har bidragit med pengar till samarbete med African Art Center. Förutsättningarna var att mötas med respekt – ett lärande och tagande av varandra. Att hantverkarna bara kunde zuluspråket innebar vissa begränsningar, men genom ömsesidig nyfikenhet och hantverkskunnande skedde ändå kreativa möten.

Svenskarna vistades ca 1 månad i Natal.

Textilkonstnären Ulrika Berge berättar hur hon skissade tillsammans med kvinnorna och prövade olika idéer för mattor och bildväv. Ulrika bodde en tid som barn i Kenya, då fadern var i SIDA-tjänst där, och hon hade en viss erfarenhet att kommunicera med den inhemska befolkningen. - De lever i en tuff miljö, där apartheid fortfarande gör sig gällande, många är arbetslösa eller HIV-positiva.

Natal-provinsen är naturskön. Människorna lever nära naturen. Ulrika återger naturen i sin trådkonst – sina luftteckningar. Hon syr oftast med vanlig sytråd på ett plastmaterial, som sedan smälts bort. Metalltrådar stabiliserar ibland kanterna. Det är naturbilder både som sirliga inramade reliefer av blommor och insekter och monumentala skulpturer eller mobiler. Flytväxter svävar eller flyter ute i rummet - som stora näckrosor eller turkos lotusblommor i en genombruten installation. Röhsska museet äger sedan tidigare en färgskimrande, lätt svävande mobil skulpturblomma.


Flytväxter- luftteckning/trådkonst, Ulrika Berge

Keramiker Karin Nathorst-Windahl visar både mjukt svängda förvaringskärl - i vas- eller kalebassform - eller bastantare kärl med taggiga ytor. Vårtdekoren är traditionell och den lilla triangel kan symbolisera manligt och kvinnligt. De är gjorda av vit porslinslera, som bestrukits med ett tunt lager svart oxid – en blandning av kobolt, järn och mangan – till metallisk glans. Ristad dekor.

Traditionellt ringlar kvinnorna leran runt, runt och plattar till väggarna, medan männen arbetar med drejskiva. Karin antyder att eftersom den traditionella kvinnodräkten består av kort, snäv kjol, var det svårt för kvinnorna att sitta vid en drejskiva. I verkstaden arbetade fyra kvinnor och fyra män. Själv drejade Karin. Kanske ville en man imponera genom att utöva en sorts magi, då han försatte sig i trance och blåste på färg?

Karin har också framställt ett slags minnestavlor i porslinslera med bilder. Ögon och leenden vill visa på ett sätt att kommunicera. Karl Marx tittar på oss och undrar hur vi lever.


Keramikformer, KARIN NATHORST-WINDAHL

– När jag fyller 50 år skall jag åka till Afrika! utropade Anna Unsgaard. Och så blev det.

Mats Jansson, ledare för Nääs Konsthantverk, ringde och gav henne chansen.

Det var meningen att jag skulle lära afrikanerna virka. De lärde sig väldigt fort och vi jobbade mycket med hur man kan använda virkning i smycken, att man kan sammanfoga, göra material, virka i mönster osv. De hade en jättefin utställning på African Art Center förra sommaren där de visade det vi gjorde och hur de arbetade vidare med den tekniken.

Annas farföräldrar var missionärer i Kongo. En del av deras saker och annat som Anna själv hittat i den omkringliggande Natalnaturen har formats till smycken. Vardagsföremål, slitna tyger, bark, nötter. Visst finns här också exempel på virkning – färggranna små tygbitar från en upprepad trasmatta har fått virkad inramning. Flätade fibrer och rottrådar och trähängen är användbara. Glaspärlor i klara färger köpte Anna i Afrika och jobbade med dem efter hemkomsten. Ett ljusblått plastlås till en brödpåse har fått ett fint gehäng av blå pärlor.

Mitt i denna skattgömma av natur och kultur finns en liten hög av den rödbruna afrikanska jorden. Anna minns särskilt sin fascination över besöket vid Sanfolkets grottmålningar – 20.000 år gamla!, där just den färgen förekommer.


Minnnestavlor, KARIN NATHORST-WINDAHL

Ulrika Berge är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen och dess motsvarighet i Stockholm, där hon också är bosatt. Karin Nathorst-Windahl och Anna Unsgaard är utbildade vid HDK och bosatta i Göteborg.

Förutom denna spännande och gränsöverskridande sommarutställning visas utomhus

Skulptur av studenter och lärare från Masterutbildningen på HDK Steneby Järn och Stål –

offentlig gestaltning. Deltagare: Jan Hilmersson, Jokum Lind Jensen, Urmas Luus,

Lina Söderberg. Siluett, Heiner Zimmermann, Amanuelabiy Abraham.

MARIANNE ERIKSON


Annas skattgömma, ANNA UNSGAARD


ANNA UNSGAARD