Helene Schjerfbeck

Kosmopolit som gick sin egen väg

Göteborgs Konstmuseum 16 mars – 18 augusti 2013
Självporträtt med svart fond, 1915

År 2012 var det 150 år sedan den finska målaren Helene Schjerfbeck föddes. Inför detta jubileumsår har Konstmuseet Ateneum och Statens konstmuseum i Helsingfors producerat en stor utställning med Helene Schjerfbecks verk. Den har vistats både i Helsingfors och i Stockholm och nu har den kommit till Göteborg. Det är en omfattande utställning, som förmodligen inte kommer att återuppstå de närmaste decennierna.

Helene Schjerfbeck var en kosmopolit i ett nationalistiskt Finland och gick i allra högsta grad sin egen väg i sitt konstnärskap. Den här retrospektiva utställningen visar verk från hennes tidiga verksamma år runt 1880-tal till de allra sista självporträtten från mitten av 1940-talet.

Hon gjorde flera resor till framförallt Frankrike, tillsammans med andra kvinnliga finska konstnärer. Hennes konst har vistats på många utställningar runt om i Europa, både under hennes livstid och senare efter hennes bortgång. Och intresset för hennes konst fortsätter att öka.

 


Vedhuggaren I, 1910-1911

Det finns flera intressanta vinklingar på hennes samlade produktion i den här utställningen. Målningarna är grupperade ämnesvis och belyser på det viset hennes konstnärliga utveckling över tid. Schjerfbeck återanvänder ofta sina motiv. När man ser två målningar med samma motiv sida vid sida, blir det extra tydligt hur hon driver sin förenkling av motivet vidare mot en mer och mer avskalad modernism. Även i sina senare självporträtt är förenklingen driven till en närmast abstrakt nivå.

 

En grupp målningar berättar också om Helene Schjerfbecks förebilder bland andra konstnärer. I synnerhet var El Greco en sådan förebild. Hon har gjort ett flertal målningar utifrån detaljer i olika målningar av El Greco. Hon hade bara tillgång till svartvita foton av hans målningar och har utifrån dessa studerat någon detalj med en egen färgsättning.


De röda äpplena, 1915

Göteborgs Konstmuseum visar också ett nyupptäckt verk av Schjerfbeck, en smärre sensation. En av målningarna, som lånades in till utställningen i Helsingfors förra året, upptäcktes ha ytterligare en målning fastsydd på baksidan. Båda målningarna visas nu på utställningen i Göteborg.

 

De sista åren av sitt liv tillbringade hon i Sverige på Saltsjöbadens kurhotell, där hon bland annat målade och tecknade över 20 självporträtt. Från det första självporträttet, en tidig teckning från 1878, till det sista, en kolteckning från 1946, ligger ett helt liv. Några av självporträtten har en lite ostyrig lock, som bryter sig ur den annars så ordentliga frisyren. I ”Självporträtt med svart fond” från 1915, ser vi Helene Schjerfbeck under texten med sitt namn på den svarta bakgrunden. Med ett bestämt uttryck i ansiktet och med framskjuten haka och ostyrig lock, blir målningen till ett påstående; här ser ni Helene Schjerfbeck.

 

 

BERIT JONSVIK


Margareta Wind, 1934


Utställningsvy, foto: Berit Jonsvik


”Självporträtt med röd fläck” 1944, foto: Berit Jonsvik