Dan Lekberg, Teckningar och grafik

Dan Lekberg, En tecknad resa

Djur och kultur i tecknad dagbok

Galleri Imma 16 - 31 mars
Dan Lekberg foto: Bo Borg

” Dina djurteckningar, Dan, gör mig lycklig. Din förmåga att se. Din känsla för form och färg, rörelse, liv. Ödmjukheten inför naturen. En stor kärlek som märks i minsta streck.”

 

Orden är Lars Lerins och det handlar om konstnärskollegan Dan Lekberg. Jag läser det i den nyutkomna boken Dan Lekberg, Djurteckningar. Där presenteras ett urval hans teckningar av djur. Här finns allt ifrån en laverad groda på framsidan till tuschteckningar av giraffer, noshörningar och vita tigrar. Ett långt liv med den här typen av tecknande har gjort Lekberg till en av de finaste djurskildrarna. Det handlar inte om att försöka skapa optisk eller fotografisk likhet. Med det som tycks som snabba och tveklösa linjer går han direkt på det jag uppfattar som en sammanfattning genom förenkling. Det låter kanske paradoxalt, men genom en metod med förenkling som tar bort varje antydan till bildslagg kommer han alltid fram till något som känns angeläget i bilderna. I hans teckning har han hittat en skärningspunkt mellan ett starkt naturintresse och en djup kunskap om teckningens speciella verkningsmedel som gör hans bilder så starka. Natur och kultur möts symbiotiskt på lika villkor. Det finns, det ser man en oerhörd styrka och nyansrikedom in det svartvita.

– Jag har alltid varit intresserad av djur. Mellan 10 och 15 års ålder hade jag över hundra tropiska fåglar. Jag tecknar djuren med en social medkänsla som utgångspunkt. Men de får vara sig själva, jag tänker dem inte som symboler.

Hur vill du skildra djuren?

– Jag studerar dem i djurparker. Men jag tecknar inte miljön, koncentrerar mig på individen. Jag vill inte skildra de sociala aspekterna.  Mina grundbegrepp är rörelse och vila. Att hitta det karaktäristiska och oväntade.  Inte det allmänna utan det speciella. Jag är absolut inte ute efter att jobba i Disneysyndromet, att hitta mänskliga drag hos djuren. Jag vill visa respekt mot djuren för vad de är.

Vilken synsätt på djuren har du?

– Mitt synsätt kommer fram i hur jag gör mina bilder. Men låt mig berätta en historia som beskriver min tankar om djuren. Min kollega, skulptören Torsten Molander stod och modellerade i lera vid gorillorna i Kolmårdens djurpark. Han stod vid gallret helt nära silverryggen, som helt ignorerade honom med ryggen bort. Men så plötsligt vänder sig gorillan snabbt om och klämmer till lerklumpen. Man tror att man har kontrollen, men det finns en växelverkan.

Den nya boken har flera initierade texter av Per Hjertzell, Lars Lerin, Stefan Nilsson och Kelvin Sommer, en bra balans mellan kollegor och förståsigpåare. Men framför allt är det hans djurteckningar som står i centrum.

Den nu aktuella utställningen på Galleri Imma visar delvis ett annat spår i Dan Lekbergs skapande. Han fick tillfälle att delta i en resa genom Yucatanhalvön i södra Mexico. Det blev ett möte med mayakulturen, ruinstäderna och indianer. Man åkte 200 mil på 18 dagar. Han gjorde då ett konstnärligt reportage i form av en tecknad resedagbok. Det är det konstnärliga resultatet av den resan han nu visar.

– Jag tecknade snabbt med kulspetspenna, eller några kritor. Försökte fånga landskapet och den kultur och de människor vi stötte på.

Hur ser du på dina saker i ljuset av ett begrepp som stil?

– Vet inte om jag har någon stil, men jag vet att jag inte vill ha någon. Och jag har inte hittat någon än.

Det var viktigt att redovisa intrycken direkt och inte bearbeta fram den förförståelse som kan styra perceptionen.

– Jag vill inte lägga motiven till rätta. Då förlorar man rörelsen. Och jag vill fånga rörelse i stillbild.

På utställningen visar han bland annat stora kolteckningar som han gått vidare med motiven i.

– Jag har alltid gillat svartvitt. Det är direkt. Lagt kort ligger.

Så växte det bildreportage fram som nu redovisas på utställningen på Galleri Imma.

Dan Lekberg är född 1945. Han har en filosofie kandidatexamen med ämnen som konst och litteraturhistoria. Han har jobbat med det mesta med anknytning till konsten. Har varit lärare och till och med konstkritiker en period.

Framtidsplanerna?

– Jag är pensionär sedan några år så jag kan ägna mig relativt ostört åt konsten nu. Planerar utställningar närmast i Örebro och Säffle.

BO BORG


Fågel


Regnskog


Porträtt