Mia Frankedal

Bilder som trivs med varandra

Konsthallen Stallet i Mariestad. Utställningen hade vernissage den 19 januari och pågår till den 3 februari 2013.

Det är drygt 15 år sedan Mia Frankedal ställde ut i det stora galleriet som idag kallas Konsthallen Stallet i Mariestad.

Bilderna är förstås helt andra och hon har gått in i och fördjupat sig i nya tekniker. Bildernas utseenden må skifta, men det finns en inre likhet och kontinuitet som håller dem samman över åren.

- Jag tror alltid att jag ska göra så annorlunda bilder. Ändå känner jag alltid igen mig när det blir klart.

Det är svårt att peka på vad det är, motiven och teknikerna skiftar, men man känner igen Mia Frankedals bilder på tilltalet och på den speciella känslan. Det finns en stämning i bilderna ofta av blekt och sordinerat svårmod som i mina ögon går igen om än i nya skepnader.På den här utställningen på Konsthallen Stallet i Mariestad visar en blandning av målningar på duk, emalj och glas. Fast lokalen är så stor rymdes inte grafiken den här gången. Mia Frankedal har en stor bredd som konstnär.

- Trodde det skulle bli svårt att få ihop det den här gången. Men mina bilder trivs med varandra och i det här galleriet med sina vita grovt brädfordrade väggar. De flesta av bilderna är nya. Det finns några som är äldre men eftersom hennes bildspråk utvecklas organiskt smälter de in på ett naturligt sätt.

- När jag nu ser den här utställningen märker jag att mina teman blir tydliga. Det handlar om jorden och rymden och det har också fått ge utställningen dess namn. Och om en pendling fram och tillbaka i tiden. En egyptisk drottning som levde för många tusen år sedan kan berätta om en känsla hon hade som är lika giltig idag. Som gör att vi förstår vårt här och nu. Samma sak med de glimtar av framtiden och oändligheten som rymdbilderna gestaltar.Och känslan av tid och mänskliga tillstånd är påtaglig i bilderna. I en målning ser man en egyptisk kvinnofigur i ett landskap som inte finns och aldrig har funnits. Tiden sveper fram och drar sig tillbaka som strändernas svall.

På utställningen visas bilder gjorda i en teknik hon utvecklar och experimenterar i som innebär en kombination av material från glaset och emaljen. Dessa tekniker har samma lokaler på Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg där hon arbetar.

- Där föddes den här idén att måla med emaljfärger på glas. Och jag märker att jag kan hitta nya uttryck som fördjupar min bildvärld. I en nyfiken lust att testa och experimentera har hon satt igång ett arbete att hitta sitt uttryck i den här metoden. Glaset bidrar med sin transparens som ger bilderna en speciell djupdimension. Och hon kan använda ljuset till att tända bilderna liksom inifrån, genom att hänga ut dem från väggen så att ljus bakifrån möter ljuset framför i bilden. Och när de hängs i ett fönster uppstår speciella effekter där ljus och färg och form blandas.

Oavsett teknik, målar hon gärna figurer i bilderna; kvinnor och män, men också figurer där könsidentiteten är flytande och obestämd. Ansiktena porträtterar för det mesta inte, utan skildrar mera allmänna drag. Motiven är ofta människor från gamla tider, t ex antika Egypten. Men det handlar inte om det historiska utan det gemensamma över tiden. I andra bilder arbetar hon med motiv med anknytning till rymden. Eller en screenad scen från den 11 septemberkatastrofen. Eller de opersonliga och oförsonliga drönare som blivit vanliga i i-ländernas attacker på sina motståndare i fattiga länder.

- Man tänker på allt möjligt. Så blir det en bild. Så efteråt ser jag och erfar själv den känsla jag förstår att jag ville åt. Ens samlade erfarenhet och kunnande gör att det ena ger det andra på ett speciellt och personligt sätt.

Mia Frankedal har sin ateljé i Sockerbruket i Göteborg. Där ligger också Konstnärernas Kollektivverkstad där hon arbetar mycket med glaset och emaljen och de offentliga utsmyckningarna. Hon har varit konstnär i alla tekniker sedan 1981 då hon avslutade sin grundutbildning.

- Det var alltid bild som gällde för mig.

Hon har utbildat sig i fem år på Hovedskous konstskola i Göteborg. Där deltog hon i kvalificerad utbildning i måleri, grafik och skulptur. Hon fick fördjupat intresse och kunskaper i olika tekniker som emalj och litografi. Och de teknisk krävande teknikerna passar hennes kynne och handlag. 

Hon blev tidigt engagerad i Konstnärernas kollektivverkstad för att hon jobbade där så mycket. Hon har jobbat sig igenom olika positioner där och har bl a varit ordförande en period. Just nu är hon utbildningsansvarig och jobbar med förberedelserna till en kurs för konstnärer kallad Gestaltningsprocesser. Det handlar om konst i offentlig miljö.

Mia Frankedal har själv gjort många offentliga utsmyckningar genom åren. Nu senast den alldeles färska Barnen är vår framtid på fasaden till Temperaturgatans förskola på Hisingen. Verket är så gjort och placerat att det också syns från huvudleden som går förbi. Enkelt kan man beskriva hennes nya verk som en serie klippfigurer som sträcker sig över fasaden. Figurernas uppåtsträckta armar bär upp himlen. Och de står på en glimmande jord. På himlavalvet finns olika symboler med positiva förtecken. Det handlar om språket, solen och stjärnorna. Det är gjort i ett bildspråk som barnen förstår.

- Jag tycker om offentliga utsmyckningar. Samarbete är min grej. Man får samarbeta och diskutera med brukarna och det ger både utmaningar och viktig input. Och man värms ofta av det engagemang brukarna visar. Utmaningen är att ta in de impulser man får i sitt eget bildspråk.

Mia Frankedal har gjort ett tjugotal större utsmyckningsuppdrag genom åren, den senaste invigdes i dagarna.

På försommaren ska hon åka till anrika Grez-sur-Loing där många svenska konstnärer sett sina bildspråk vitaliseras av miljön, ljuset och den konstnärshistoria( från Carl Larsson och framåt) som finns i väggarna. Hon kommer att göra en arbetsresa dit i två månader. Då blir det av praktiska skäl att hon koncenterer sig på måleriet.

När hon kommer hem igen planerar hon för en utställning med måleri i Göteborg. Än är inget spikat, men det blir det nog.

BO BORG

Foto: Tomas Törnberg

 

 

Konsthallen Stallet, Mariestad

Mia Frankedal

Tema: Rymden och Jorden

Målningar på duk, glas och emalj

Utställningen hade vernissage den 19/1 och pågår till den 3/2 2013.