Galleri Edvin

Viktig träffpunkt för konst
försvinner med Galleri Edvin

Galleri Edvin, Skövde t.o.m 16 december 2012
Björn Dahlberg

Den 16 december 2012 blir en tung dag för konst- och konsthantverksälskare i Skövde. Då stänger Galleri Edvin efter en rik femårig verksamhet. Det kommer att saknas av många. Den fina och varierade utställningsverksamheten, de fina lokalerna och den generösa och välkomnande stämningen i galleriet har gjort galleri Edvin till en viktig träffpunkt i Skövdes Konstliv.
Galleri Edvin avslutar med Luffartecken.

Idén om ett galleri hade Björn Dahlberg ruvat på länge. Han hade själv sina arbetslokaler några trappor upp i det så kallade Edvinhuset vid Sandtorget i Skövde. I de angränsande lokalerna såg han potentialen för ett galleri. Och tanke och handling blev ett och Galleri Edvin kom till.
Björn Dahlberg är född 1943 och gick på Slöjdis 1961-65. Han kom också att jobba där en period som lärare i skrift och typografi. Han har sedan haft sin huvudsakliga sysselsättning  som reklamare och grafisk formgivare. 
För tjugofem år sedan var han med och bildade konstnärsgruppen Ö-gruppen, elva konstnärer med akvarell som huvudintresse och öar som ett av favoritmotiven. Genom åren har man rest till olika öar och målat.  Island, Stromboli, Manhattan och Samos är några av dem
Björn Dahlberg arbetar också som keramiker. Han arbetar huvudsakligen i ljus stengodslera och gör fat och skålar.
-Mitt intresse för måleri och flödiga akvareller går igen i keramiken. Jag jobbar fritt. Testar. Blandar t ex stengodsglasyr med lergodsglasyr och får spännande effekter av det.
Galleri Edvin har specialiserat sig på konstnärer från Västsverige. Man har strävat efter en öppenhet  för stilar och uttryck. Han formulerar sig med entusiastens frimodighet:-Vi har inte haft några regelverk eller begränsningar förutom att det ska göra intryck och lämna avtryck.


Kerstin Bergh

Galleriet öppnade den 10 mars 2007. Då visade galleristen Björn Dahlberg en utställning med egna arbeten. 
Genom åren har det blivit en berg- och dalbana av olika stilar och uttryck.
-Jag tycker att jag träffade så många konstnärer som förtjänade en utställning i Skövde. Och det var roligt att själv kunna var den som såg till att det blev av.  
-Jag har tyckt att det varit intressant att blanda konsthantverk och konst. På utställningen ”Smak i gemak” ställde vi ut. Jag ville jobba med att blanda möbler, design, konsthantverk och konst på ett sätt som passar ihop, så att det skapas gränsöverskridanden och synergier. Det svåraste var ett hitta en möbelleverantör som höll den kvalitet jag önskade. När jag sökt ett tag visade det sig att de fanns nästgårds, här i Skövde. Olby design har allt det jag önskar av en möbeltillverkare.
Med åren har det blivit 31 utställningar. Kerstin Berghs Luffartecken får avsluta.


Kerstin Bergh

Vad ser då galleristen Björn Dahlberg som höjdpunkter i sin femåriga verksamhet.
-Det är klart att det var stort för oss att få ställa ut Lenny Clarhäll i samarbete med Konstmuseet och Skövde Allmänna Konstförening.  En annan favorit är keramikern Marie Beckman. Hon har ett så enkelt och säkert formspråk och vi har visat henne både separat och tillsammans med andra konstuttryck i ”Smak i gemak”.
Galleri Edvin har också visat de stora från Skövde som Mats Svensson, Lars Johansson och nu senast Kerstin Bergh.


Mats Svensson

Och vilka blev kvar av favoriterna?
-Jag hade gärna visat målaren Bengt Ohlsson. Även min stora favorit, keramikern Herman Fogelin, som jag ju också haft som lärare.
Galleri Edvin avslutade med ett par riktigt starka utställningar -  först svartvit grafik av Mats Svensson och som slutkläm bildsviten Luffartecken av Kerstin Bergh.
-Jag är fascinerad av den bästa traditionella svartvita grafiken och dit räknar jag Mats. Jag samlar själv på bilder av Axel Fridell och har genom åren skaffat mig en liten fin samling. Men jag är också förtjust i koloristiskt och starkt uttrycksfullt måleri. Så det känns fint att få sluta med det allra bästa. Kerstin Bergh imponerar.Så här skriver han om hennes utställning med luffartecken i grafik och måleri:
”Genom bildsviten Luffartecken riktar Kerstin Bergh blicken mot de människors utsatthet som befinner sig i majoritetssamhällets utkanter. Men lika inlevelsefullt som hennes bilder gestaltar utanförskapet målar hon fram en medmänsklighet som stundtals glimtar till genom galghumor eller stark empati. Kerstin Bergh har tidigare visat luffarsviten i både akvarell och koppargrafik, här presenteras första gången serien i oljemåleri.”
När galleriet stängs strax före jul 2012 ska Björn Dahlberg ägna sig åt sitt eget skapande, främst ska han ta tag i sin keramik och förstås resorna och akvarellmålandet med sina vänner i Ö-gruppen.

-Nästa målarresa blir kanske till Irland.
Med utställningen Luffartecken sätter Galleri Edvin punkt med ett utropstecken. Många kommer att sakna det fina galleriet.
Text: BO BORG
Foto: Tomas TörnbergDen sista utställningen på Galleri Edvin i Skövde, den med Luffartecken av Kerstin Bergh pågår till den 16 december 2012.